LIFESTYLE, 18 Maj 2023, 19:27

Studimi/ NASA mund të paralajmërojë vetëm 30 minuta para se një stuhi diellore vrasëse të godasë Tokën

Studimi/ NASA mund të paralajmërojë vetëm 30 minuta para se

Stuhitë diellore vrasëse mund të shkatërrojnë internetin dhe energjinë për orë të tëra dhe ju do të keni vetëm 30 minuta për t’u përgatitur, sipas një studimi të NASA-s.

Agjencia Amerikane e Hapësirës zhvilloi një sistem të ri me fuqi inteligjente artificiale për të parashikuar se kur ngjarjet shkatërruese do të godasin Tokën.

Ndërsa sistemi është paralajmërimi më i avancuar, 30 minuta mund të mos jenë kohë e mjaftueshme që bota të përgatitet për errësirën e plotë.

Megjithatë, njerëzit tani mund të ndërmarrin hapa për t’u përgatitur për një ngjarje ekstreme diellore – të tilla si krijimi i një komplete mbijetese dhe printimi i kopjeve të dokumenteve dixhitale.

NASA njoftoi zhvillimin e modelit të saj kompjuterik të quajtur DAGGER (formalisht, Deep Learning Geomagnetic Perturbation) në mars, por kërkimi tani po fiton tërheqje publike.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish në Laboratorin e Zhvillimit të Kufirit – një partneritet publik-privat që përfshin NASA-n, Shërbimin Gjeologjik të SHBA-së dhe Departamentin e Energjisë të SHBA-së – kanë përdorur AI për të kërkuar lidhje midis erës diellore dhe ndërprerjeve ose shqetësimeve gjeomagnetike që shkaktojnë kërdi në teknologjinë tonë.

Studiuesit aplikuan një metodë të AI të quajtur ‘të mësuarit e thellë’, e cila trajnon kompjuterët të njohin modelet bazuar në shembujt e mëparshëm.

Dhe ekipi përdori teknologjinë për të identifikuar marrëdhëniet midis matjeve të erës diellore nga misionet e heliofizikës.

Këto misione janë sonda në hapësirë ​​të vendosura me kujdes në të gjithë hapësirën për të krijuar një grup të madh sensorësh, të cilët punojnë së bashku për të studiuar diellin.

Ekipi testoi DAGGER kundër dy stuhive gjeomagnetike në gusht 2011 dhe mars 2015.

Sistemi mund të parashikonte shpejt dhe me saktësi ndikimet e stuhisë në mbarë botën në secilin rast.

Autori kryesor Vishal Upendran i Qendrës Ndëruniversitare për Astronomi dhe Astrofizikë në Indi, tha në një deklaratë : “Me këtë AI, tani është e mundur të bëhen parashikime të shpejta dhe të sakta globale dhe të informohen vendimet në rast të një stuhie diellore, në këtë mënyrë. minimizimin – apo edhe parandalimin – shkatërrimin e shoqërisë moderne.’

Stuhitë diellore gjithashtu mund t’i bëjnë sistemet e pozicionimit global më pak të sakta, gjë që është kryesisht një problem për shpimet me saktësi dhe teknologji të tjera. Mund të ketë gjithashtu ndërprerje të GPS.

Stuhia gjithashtu mund të shkaktojë probleme komunikimi dhe të shtojë rrezatim rreth poleve veriore dhe jugore, gjë që ndoshta do t’i detyrojë linjat ajrore të ridrejtojnë fluturimet. Disa e kanë bërë tashmë këtë.

Në 1859, një super stuhi masive gjeomagnetike e njohur si ngjarja e Carrington dërgoi nxjerrje të fuqishme masive koronale drejt Tokës, duke ndërprerë komunikimet në tokë.

Nëse një ngjarje e tillë do të ndodhte në botën e sotme, pasojat do të ishin katastrofike.

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) ka ndarë mënyrat për t’u përgatitur për një stuhi diellore ekstreme.

Agjencia sugjeron mbushjen e kontejnerëve plastikë me ujë dhe vendosjen e tyre në frigorifer, i cili më pas mund të përdoret për të mbajtur ushqimin në frigorifer të ftohtë në rast të ndërprerjes së energjisë elektrike.

Njerëzit duhet ta mbajnë rezervuarin e makinës së tij të paktën gjysmën plot, sepse stacionet e karburantit mbështeten në energjinë elektrike për të fuqizuar pompat e tyre.

Dhe nëse zotëroni një garazh, gjeni butonin e lëshimit manual.

NOAA gjithashtu i nxit njerëzit të bëjnë kopje rezervë të të dhënave dhe informacioneve të rëndësishme dixhitale dhe të mbajnë para diku në shtëpi, sepse bankat nuk do të jenë të disponueshme për shkak të ndërprerjeve të energjisë.