LIFESTYLE, 11 Maj 2023, 08:58

Dëshironi të merreni seriozisht në punë? Mos i thuaj ato fraza

Dëshironi të merreni seriozisht në punë? Mos i thuaj ato

Sa herë e keni shprehur mendimin tuaj “të përulur”? Shumë, ndoshta, si shumica prej nesh. Kemi shumë për të thënë dhe e zbukurojmë me karakterizime që ia zbusin rëndësinë, ndoshta sepse nuk duam që shefi ynë të na keqkuptojë.

Në fund të fundit, ai na keqkupton. Sepse me fraza të caktuara dërgojmë mesazhe të gabuara dhe dukemi më pak të besueshëm. Kështu më poshtë do të shohim se cilat janë mirë të shmangim, sidomos kur jemi në punë.

“Të jem i sinqertë”

Një nga shprehjet më të zakonshme që ka këto variacione: “sinqerisht”, “nuk do të gënjej”.

Duke përdorur këtë frazë, është sikur po i themi bashkëbiseduesit se çfarëdo tjetër që themi, mund të mos jetë e vërtetë. Në punë, për shembull, “skuadra do ta përfundojë projektin në kohë, por të jemi të sinqertë, do të jemi nën presion të madh”. Gjysma e dytë e fjalisë thotë se gjysma e parë mund të jetë gjithashtu një gënjeshtër.

“Për mendimin tim personal”

Këtu është diçka tjetër që dëgjojmë dhe themi shpesh. Me këtë frazë ne thjesht tregojmë se nuk kemi guxim të mbështesim fjalët tona. Sepse është “mendim personal”. Pra, le ta zëvendësojmë me “Unë mendoj se…”. Ose, edhe më mirë, le të përdorim argumente dhe arsye pse mbajmë besime të caktuara.

“Ju ndoshta e dini tashmë këtë, por …”

Me këtë frazë mendojmë se nuk e nënvlerësojmë bashkëbiseduesin tonë. Në fakt, ne thjesht po i tregojmë se ajo që do t’i tregojmë mund të jenë vërejtje të parëndësishme.

Para se të flasim, le të marrim një minutë dhe të mendojmë nëse ai me të vërtetë e di atë që duam t’i themi ose nëse do t’i paraqesim informacione të reja. Nëse e para është e vërtetë, është më mirë të heshtësh.