LIFESTYLE, 26 Prill 2023, 19:28

Titaniku pas fundosjes së vitit 1912, plani i hetimit shitet për mijëra dollarë

Një plan i madh i Titanikut, i përdorur gjatë një hetimi të vitit 1912 për fundosjen e anijes është shitur në ankand për 243,000 dollarë.

I shënuar me shkumësa të kuq dhe jeshil që tregojnë se ku besohej se akulli kishte depërtuar në pesë pjesë të papërshkueshme nga uji, plani i gjatë 10 metra është thjesht një nga pjesët më të rëndësishme dhe më të mirë dokumentuara të kujtimeve të Titanikut, tha shtëpia e ankandeve, Henry Aldridge and Son Ltd.

Titaniku ishte linja oqeanike më e madhe në shërbim në atë kohë, që mendohej se ishte pothuajse e pathyeshme. Por ajo goditi një ajsberg në Atlantik më 14 prill 1912 dhe më shumë se 1500 njerëz u mbytën, duke tronditur botën dhe duke shkaktuar zemërim për mungesën e varkave të shpëtimit në bord.

Ky plan i anijes u përgatit nga Departamenti i Arkitektëve Detar të White Star Line, kompania që zotëronte Titanikun, dhe u përdor gjatë hetimit për hetimin e fatkeqësisë. Ai varej nga tavani në mënyrë që pjesëmarrësit t’i referoheshin duke përdorur një tregues. Sipas CNN, pjesë të tjera u shitën në të njëjtin ankand, duke përfshirë një plan akomodimi të Titanikut për 75,000 dollarë, një koleksion në lidhje me anijen e shpëtimit Carpathia për 106,000 dollarë dhe një mural nga RMS Queen Mary për 68 dollarë.

Titaniku pas fundosjes së vitit 1912, plani i hetimit shitet për

Titaniku pas fundosjes së vitit 1912, plani i hetimit shitet për