AKTUALITET, 24 Maj 2023, 18:24

Banorët ecin me km të tërë për të blerë ilaçe, njihuni me qytetin shqiptar që nuk ka asnjë farmaci

Banorët ecin me km të tërë për të blerë

Ndoshta duket habi, por Pusteci mbase është qyteti i vetëm në Shqipëri që nuk ka asnjë farmaci. Largimi masiv i popullatës ka bërë që asnjë person mos ketë interes të investojë në këtë biznes. Nga ana tjetër banorët në rast se sëmuren dhe kanë nevojë për ilaçe u duhet të shkojnë drejt Korçës për t’i marrë ato, duke shtuar shumëfish kostot.

Në këtë bashki jetojnë më shumë se 3000 banorë, të cilët për të siguruar medikamente për sëmundje të ndryshme u duhet ose ti’ porosisin tek të afërmit që ndodhen në Greqi dhe Maqedoni, ose duhet të shkojnë në qytetin më të afërt. “S’ka farmaci këtu more djalë. Fare s’ka. Doktorët na i sjellin nga Korça”, thotë një e moshuar.

“Farmaci këtu nuk ka në fshatin tonë. Shkojmë i marrim ilaçet në Korçë. Vështirë është, po ç’të bëjmë. Të zuri gripi, s’ke ç’bën këtu. Nga halli shkojmë në Korçë, e gjitha zona nuk ka farmaci këtu, prej goxha vitesh”, shprehet një tjetër banor. Vetë kryetari i bashkisë së Pustecit thekson se ka negociuar me kompanitë private, por shumica e tyre nuk investojnë për shkak edhe të largësisë së zonës.

“Unë kam bërë disa biseda me disa kompani. Është distanca nga qendra që i ka frenuar në një farë mase, se ata bëjnë llogaritë e tyre. Unë kam marrë përsipër në ambientet e bashkisë së re që do të ndërtohet t’i lë një ambient me një qira simbolike, në qoftë se ndonjë do jetë i interesuar të ofrojë këtë shërbim pranë qendrës”, thotë kryebashkiaku Pali Kolefski. Sipas banorëve, farmacia që ka qenë në këtë njësi administrative përpara se të bëhej bashki, u mbyll pak pas viteve 90’ dhe që prej asaj kohë banorët e kësaj zonë nuk kanë një farmaci për të marrë ilaçet për sëmundje të ndryshme.