BOTA, 19 Shtator 2022, 20:59

Holanda vendos çmim tavan për energjinë dhe gazin që të mbrojë konsumatorët

Holanda vendos çmim tavan për energjinë dhe gazin që

Qeveria holandeze do të vendosë një tavan në çmimin e kontratave të energjisë elektrike dhe gazit natyror nga viti i ri 2023 në mënyrë që të mbrojë konsumatorët kundër rritjes së çmimeve të energjisë, njoftoi transmetuesi holandez NOS.

Çmimet e energjisë do të kufizohen në nivelet e janarit 2022 për sasinë mesatare të gazit dhe energjisë elektrike të konsumuar nga familjet, raportoi NOS, duke cituar burime qeveritare.

Qeveria holandeze pritet të prezantojë planin e saj nesër të martën.

Përveç kufirit të çmimit, kompanitë e energjisë do të angazhohen për të mos shkurtuar furnizimin për gjashtë muajt e ardhshëm dhe për të ofruar sërish kontrata afatgjata me kosto fikse.

Masat do t’i shtohen planeve të shpenzimeve prej 16 miliardë eurosh vitin e ardhshëm në një përpjekje për të mbështetur konsumatorët që duhet të futen thellë në xhepat e tyre për të paguar energjinë dhe ushqimin. Planet e qeverisë do të zbulohen të martën së bashku me buxhetin e vitit 2023.

Shpenzimet, të cilat përfshijnë një rritje prej 10% të pagës minimale dhe subvencione më të larta (të testuara nga të ardhurat) për kujdesin shëndetësor dhe qiranë, do të mbulohen kryesisht nga rritja e taksave që synojnë bizneset dhe njerëzit e pasur holandezë.