BOTA, 19 Shtator 2022, 16:33

Merrnin 20 mijë euro për çdo klandestin, shpërbëhet grupi që transportonte emigrantë drejt Europës me avion privat

Merrnin 20 mijë euro për çdo klandestin, shpërbëhet

“Emigrantët paguanin deri në 20,000 euro për t’u kontrabanduar në Evropë me avionë privatë”, ka deklaruar Europol.

Atyre iu jepeshin pasaporta diplomatike false dhe nga Turqia dërgoheshin në fluturime që supozohej se po shkonin në Karaibe.

Megjithatë, avionët ndalonin në Europë, ku emigrantët, kryesisht irakianë dhe iranianë deklaronin identitetin e tyre të vërtetë dhe kërkonin azil.

Hetuesit kanë dokumentuar pesë ulje të veçanta në Itali, Gjermani, Francë, Austri dhe Belgjikë midis tetorit dhe dhjetorit 2020, zbuloi Europol.

“Përveç kontrabandës së emigrantëve dhe falsifikimit të dokumenteve të identitetit, grupi i krimit të organizuar dyshohet gjithashtu se ka lëshuar kontrolle të rreme dhe ka mashtruar linjat ajrore në përpjekje për të ndërtuar flotën e vet,” tha agjencia në një deklaratë .

Pesë të dyshuar, tre në Romë dhe dy në Bruksel janë arrestuar me rrjetin kriminal që është çmontuar. Dy të dyshuar të tjerë mbeten në arrati.

Përveç arrestimeve, janë sekuestruar dy avionë me vlerë 426,000 euro, si dhe një makinë dhe pajisje për falsifikimin e identifikimit. Gjithashtu janë sekuestruar ose ngrirë gjithsej 253,000 euro.