BOTA, 19 Shtator 2022, 11:59

Është kundër Putinit/ Rusia mbyll edhe gazetën tjetër të pavarur, ‘Novaya Gazeta’

Është kundër Putinit/ Rusia mbyll edhe gazetën tjetër

Gjykata e Lartë e Rusisë pezulloi licencën e transmetimit të brendshëm për gazetës liberale ruse Novaya Gazeta të enjten, duke e bllokuar atë plotësisht të botohet brenda vendit, pasi pretendoi se kishte shkelur ligjin e rreptë të regjistrimit të “agjentëve të huaj”.

Gazeta e shpalli vendimin në faqen e saj të internetit, duke pretenduar se organi më i lartë gjyqësor i vendit “ka urdhëruar ndalimin e aktiviteteve të faqes së internetit Novaya Gazeta ” dhe duke vënë në dukje se “me siguri” do ta apelonte vendimin.

Kryeredaktori i Novaya Gazetës, Dmitry Muratov, i cili fitoi Çmimin Nobel për Paqen së bashku me gazetaren filipinase Maria Ressa në vitin 2021, dënoi vendimin e Gjykatës së Lartë, duke pretenduar se lideri rus Vladimir Putin kishte urdhëruar gjyqësorin të shkatërronte gazetën.

“Ajo që po bëni është vrasje,” tha Muratov pas shpalljes së vendimit.

“Ju po privoni qindra njerëz nga vendet e punës dhe lexuesit, në mars ishin 27 milionë – të drejtën e informacionit.”

Gazeta e pavarur më e famshme ruse, Novaya Gazeta , u themelua në vitin 1993 duke përdorur paratë e para nga Çmimi Nobel për Paqe që iu dha liderit të fundit sovjetik Mikhail Gorbachev.

Gazeta, e cila u shfaq si një nga zërat më të zhurmshëm brenda Rusisë kundër Putinit gjatë dekadës së fundit, pezulloi operacionet e saj në mars pasi Duma e Shtetit të vendit miratoi një ligj që ndalonte shumicën e kritikave ndaj ushtrisë – një ligj që ajo vuri në dukje se do të kufizonte ashpër aftësinë e saj për të raportuar për pushtimin e Ukrainës nga vendi pa u përplasur me autoritetet.

Vendimi i Gjykatës së Lartë vjen menjëherë pas një vendimi të ngjashëm që ndalonte gazetën të botonte një artikull në versionin print, gjë që e kufizoi atë në publikimin në internet deri në vendimin më të fundit, i cili ndaloi botimin krejtësisht.

Pas pushtimit rus të Ukrainës, shumica e botimeve të pavarura të mbetura të vendit – veçanërisht kanali televiziv Rain (Dozhd) dhe stacioni radiofonik Echo of Moscow (Ekho Moskvy) – dolën jashtë transmetimit.

Shumica e gazetarëve të Novaya Gazetës ikën në Evropë pas fillimit të luftës; shumë prej tyre që atëherë kanë krijuar një kopje të dytë të gazetës me seli në Bashkimin Evropian.