BOTA, 19 Shtator 2022, 10:01

Air Canada porosit 30 avionë me bateri, aeroplanët elektrikë tashmë dhe në qiell

Air Canada porosit 30 avionë me bateri, aeroplanët elektrikë

Automjetet elektrike janë vendosur të ngrihen në qiell, me Air Canada që njoftoi të enjten se ka porositur 30 avionë elektrikë nga kompania suedeze, Heart Aerospace. Avionët elektrikë pritet të kenë një rreze operative prej vetëm 124 deri në 248 milje për karikim.

Air Canada do të blejë 30 avionë rajonalë hibridë elektrikë ES-30, të cilët do të kenë kapacitetin për deri në 30 pasagjerë për të udhëtuar ndërmjet 124 dhe 248 milje, tha kompania në një njoftim për shtyp të enjten.

“Aeroplani revolucionar rajonal, që pritet të hyjë në shërbim në vitin 2028, do të gjenerojë zero emetime duke fluturuar me energji baterie dhe do të sjellë kursime dhe përfitime të konsiderueshme operacionale”, tha Air Canada.

“Sipas marrëveshjes, Air Canada ka blerë gjithashtu një aksion prej 5 milionë dollarësh në Heart Aerospace”. 

Natyrisht, pretendimi për “zero emisione” nga automjetet elektrike është një mit kur merren parasysh emetimet që lidhen me prodhimin e baterive.

Michael Rousseau, President dhe Kryeshefi Ekzekutiv i Air Canada", tha, “Kompania ka marrë një pozicion udhëheqës në industri për të adresuar ndryshimet klimatike.”

“Futja në flotën tonë të avionëve elektrikë rajonalë ES-30 nga Heart Aerospace do të jetë një hap përpara drejt qëllimit tonë për emetime neto zero deri në vitin 2050,” këmbënguli Rousseau. 

“Tashmë, Air Canada po mbështet zhvillimin e teknologjive të reja, të tilla si karburantet e qëndrueshme të aviacionit dhe kapja e karbonit, për të adresuar ndryshimet klimatike.”

Avionët elektrikë do të furnizohen me bateri litium-jon, dhe do të pajisen me gjeneratorë rezervë-hibrid. Gjithashtu pritet të duhen 30 deri në 50 minuta për të karikuar avionin.