AKTUALITET, 29 Nëntor 2022, 16:37

Organizatë mafioze dhe trafik droge, 27 të arrestuar në Itali, gjashtë prej të akuzuarve shqiptarë

Organizatë mafioze dhe trafik droge, 27 të arrestuar në Itali,

Drejtoria e Hetimit Antimafia ka ekzekutuar 27 urdhër arresti për anëtarët e bandës italo-shqiptare të trafikut të drogës. Vendimi i mor nga Gjykata e Kasacionit në Itali, e cila vendosi të mos marrë parasysh anikimin e bërë nga disa anëtarë të bandës të lidhur me procesin gjyqësor të koduar 'Federico II'.  25 nga të akuzuarit janë me banim në provincën e Leçes, 1 në provincën e Triestes dhe 1 në provincën e Brindisit, nga të cilat 21 janë italianë dhe 6 me origjinë shqiptare.

Operacioni nisi në gusht të vitit 2012 ndërsa procesi hetimor ka përfunduar në gusht të vitit 2013 me 48 të dyshuar. Në dhjetor të vitit 2016, me kërkesë të Prokurorisë së Leçes, për 21 persona të ngarkuar me përgjegjësi në pozita të ndryshme për krime të llojit mafioz, u krye urdhri i paraburgimit nga gjyqtari hetues pranë Gjykatës së Leçes. shoqata dhe tregtia e drogës.

Hetimi kishte çuar në çaktivizimin e dy organizatave të ndryshme, njëra prej të cilave ishte e tipit mafioz dedikuar zhvatjes dhe trafikut të drogës dhe një tjetër italo-shqiptare e dedikuar për importimin e sasive të mëdha të heroinës nga Shqipëria. Gjatë veprimtarisë hetimore janë sekuestruar edhe pasuri të luajtshme dhe të paluajtshme për të cilat më pas është urdhëruar konfiskimi, në veçanti një vilë; Apartament; një shesh lojërash; dy llogari rrjedhëse; pasuritë e një biznesi të madh; 95% e portofolit të biznesit të një kompanie. Operacioni i sotëm u krye me mbështetjen e Rrjetit On Operativ, një rrjet për forcimin e bashkëpunimit ndërkombëtar të forcave të policisë. Në operacion u angazhuar rreth 100 efektivë.

Giuseppino Mero, 56 vjeç nga Cavallino; Mario Accogli, 46 vjeç, nga Scorrano; Ortis Banda, 40 vjeç, me origjinë shqiptare me banim në Maniago (aktualisht i pagjurmueshëm); Antonio Leto, 30 vjeç nga Caprarica; Nicolò Capone, 27 vjeç, nga Lizzanello; Francesca De Dominicis, 51 vjeç, nga Merine; Francesco De Cagna, 53 vjeç, nga Scorrano; Carmelo De Pascalis, 57 vjeç, nga Cavallino me origjinë nga Trepuzzi; Luca Giannone, 44 vjeç, nga Calimera; Alessandro Greco (aka Sandrino) 37, nga Lecce; Klaid Hasanaj, 52 vjeç shqiptar, banues në Leçe; Gabriella De Dominicis, 58 vjeç, nga Merine; Alessandro Antonucci, 30 vjeç, nga Lizzanello; Maria Valeria Ingrosso, 41 vjeç, nga Lizzanello; Mario Mandurrino, 32 vjeç, nga Lecce; Angelo Montinaro, 40 vjeç, nga Caprarica di Lecce; Brenda Potenza, 34 vjeç, nga Taviano; Cosimino Maggio, 52 vjeç, me origjinë nga Minervino, por me banim në Reggio Emilia; Umberto Nicoletti, 43 vjeç nga Lecce; Luciano Pagano, 46 ​​vjeç, nga Brindisi; Gianluca Antonio Spiri, 45 vjeç, nga Racale; Pierluigi Pierri, 32 vjeç, nga Torre San Giovanni (në Ugento); Yuri Rosafio, 43 vjeç, nga Brindisi; Emanuele Soliberto, 42 vjeç nga Brindisi. Megjithatë, për Bilal Boçajn, 53-vjeçarin shqiptar, banues në Poggiardo, “stoats” kishin ricaktuar dënimin me nëntë vjet e 4 muaj.