AKTUALITET, 29 Nëntor 2022, 14:26

Protesta e 6 dhjetorit/ Vasili: Do të themi me zë të lartë ato që Europa i kërkoi qeverisë

Protesta e 6 dhjetorit/ Vasili: Do të themi me zë të lartë

Nënkryetari i Partisë së Lirisë, Petrit Vasili pas konfirmimit të Ilir Metës se PL do të bashkohet me PD-në në protestën e 6 dhjetorit, thotë se në shesh do të thuhen me zë të lartë ato që Europa i kërkoi qeverisë shqiptare me Rezolutën e Parlamentit Europian miratuar në 19 maj.

“Edi Rama punon egërsisht vetëm kundër integrimit në BE dhe kjo do të thuhet me zë të lartë në shesh!”, shkruan Vasili ndër të tjera.

Postimi i Petrit Vasilit:

Do te themi me ze te larte ne shesh ato qe Europa i kerkoi qeverise me Rezoluten e Parlamentit Europian miratuar ne 19 maj:

Rikujton nevojën për të garantuar në mënyrë efektive të drejtën për lirinë e tubimit paqësor pa masa arbitrare ose diskriminuese dhe vë në dukje rëndësinë e adresimit të pretendimeve për sjellje të pahijshme të policisë dhe hetimin dhe ndjekjen penale të përdorimit joproporcional të forcës

kujton se projektet e infrastrukturës, përfshirë portin e Durrësit, duhet të jenë në përputhje me standardet e BE-së për prokurimet publike të përfshira në Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit;

Inkurajon Shqipërinë të përmbahet nga krijimi i një skeme shtetësi për investim, e cila mund të përbëjë rreziqe serioze sigurie, pastrim parash, korrupsion dhe evazion fiskal

Nënvizon rëndësinë e ndërmarrjes së veprimeve vendimtare kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit duke siguruar një histori të qëndrueshme të hetimeve proaktive, ndjekjes penale dhe dënimeve përfundimtare për korrupsion të nivelit të lartë

Vëren nevojën për përmirësim urgjent për lirinë e shprehjes, pavarësinë e medias dhe pluralizmin dhe shqetësohet për mungesën e progresit në këtë fushë, pasi Shqipëria ka rënë tetë vende në ‘Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit’ të Reporterëve pa Kufij që nga viti 2018;

rithekson shqetësimet e tij të rënda në lidhje me ‘paketën anti-shpifje’ të propozuar më parë

Shpreh shqetësim serioz për rrjedhjet masive të të dhënave personale; u bën thirrje autoriteteve shqiptare të rrisin parandalimin, të sigurojnë llogaridhënie për keqpërdorimin e të dhënave

Thekson detyrimin e autoriteteve shqiptare për të vazhduar eliminimin e korrupsionit dhe aktiviteteve kriminale nga të gjitha fushat e jetës publike, duke përfshirë procedurat e prokurimit publik dhe financimin e partive politike; vëren se Shqipëria ka rënë me 27 vende në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të Transparency International për vitin 2021, që nga viti 2016; shpreh shqetësimin për mbikëqyrjen dhe përgjegjshmërinë e dobësuar për prokurimin publik dhe shpenzimet e ndihmës së huaj gjatë Pandemisë dhe kërkon një korrigjim të shpejtë për mangësitë;

shpreh keqardhjen që dënimet në rastet që përfshijnë zyrtarë të nivelit të lartë mbeten ende të kufizuara, gjë që nxit një kulturë të mosndëshkimit;

thekson se reforma e sistemit gjyqësor sipas hartës së re të gjyqësorit duhet të marrë në konsideratë opinionet e palëve të interesuara dhe kushtet socio-ekonomike të grupeve vulnerabël dhe të përmirësojë aksesin në drejtësi dhe procesin e duhur ligjor;

shpreh keqardhjen që ndarja e buxhetit 2021 për arsimin ishte vetëm 2,7 % e PBB-së së Shqipërisë; bën thirrje për rritjen e investimeve në modernizimin e sistemit arsimor për të siguruar cilësinë dhe gjithëpërfshirjen e tij;

Nënvizon se thjeshtimi dhe modernizimi i sistemit tatimor dhe mbledhja e përmirësuar e taksave do të lehtësonte menaxhimin e shpenzimeve publike dhe deficitin përballë rritjes së çmimeve të energjisë dhe ushqimeve;

Thekson se përmirësimi i qeverisjes, transparenca, siguria ligjore, përfshirja dhe dialogu social janë thelbësore për stimulimin e investimeve të huaja direkte dhe mbajtjen e punëtorëve të kualifikuar; bën thirrje për një përfshirje kuptimplote të shoqërisë civile dhe palëve të tjera të interesuara në debatin mbi veprimet e politikave;

Kërkon një rishikim të strategjisë kombëtare për menaxhimin e mbetjeve për 2018-2035 duke u fokusuar në metodat më të sofistikuara të riciklimit në përputhje me standardet e BE-

I bën thirrje qeverisë shqiptare të vazhdojë promovimin e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë dhe rritjen e integrimit rajonal gjithëpërfshirës që vendos bashkëpunim të barabartë midis të gjashtë vendeve, duke forcuar më tej përafrimin me standardet dhe acquis të BE-së duke zbatuar dhe zhvilluar Tregun e Përbashkët Rajonal.

shpreh keqardhje për mungesën e dënimeve përfundimtare në rastet e blerjes së votës në nivele të larta;

shpreh keqardhje për ndryshimet jokonsensuale të kushtetutës dhe ligjit zgjedhor nga mazhoranca qeverisëse përpara zgjedhjeve të përgjithshme

Edi Rama punon egersisht vetem kunder integrimit ne BE dhe kjo do te thuhet me ze te larte ne shesh!