AKTUALITET, 29 Nëntor 2022, 11:29

Olta Xhaçka komenton nga Bukureshti samitin e 6 dhjetorit: Tregues i ndryshimeve të mëdha gjeopolitike të BE-së

Olta Xhaçka komenton nga Bukureshti samitin e 6 dhjetorit: Tregues i

Ministrja e Punëve të Jashtme, Olta Xhaçka, komentoi nga Bukureshti Samitin e 6 dhjetorit që pritet të mbahet në Tiranë, mes Bashkimit Evropian dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Xhaçka tha se mbajtja e Samitit në Tiranë është tregues i një sërë ndryshimesh madhore në kuptimin gjeopolitik të BE-së, duke treguar vëmendje të qëndrueshme drejt rajonit të Ballkanit.

Ajo shtoi gjithashtu se samiti do të jetë një mundësi e mirë për t’u treguar udhëheqësve të vendeve pjesëmarrëse mikpritjen shqiptare në mënyrën e duhur.

Komentet Xhaçka i bëri nga kryeqyteti rumun, ku ndodhet për pjesëmarrjen në samitin e ministrave të Jashtëm të vendeve të NATO-s.

Xhaçka: Fakti që Samiti BE-Ballkani Perëndimor do të mbahet në Tiranë, në rajonin e Ballkanit Perëndimor, flet për një sërë ndryshimesh madhore në kuptimin gjeopolitik të BE-së drejt një imperativi për një vëmendje të qëndrueshme gjeostrategjike të BE-së për rajonin e Ballkanit Perëndimor, Evropën Juglindore, veçanërisht në kontekstin e shumëfishtë të sigurisë që ka krijuar lufta e Rusisë kundër Ukrainës.

Unë do të thoja se pritshmëritë për samitin janë të dyfishta: së pari riafirmimi i një angazhimi të plotë dhe të qartë për perspektivën e anëtarësimit në Bashkimin Evropian për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor dhe përshpejtimi i hapave pozitivë në të gjitha proceset përkatëse integruese evropiane të vendeve të rajonit, veçanërisht pas Konferencave të para Ndërqeveritare për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në korrik 2022.

Së dyti, Samiti duhet të shërbejë si një mundësi ku bollëku i një morie angazhimesh midis dy rajoneve vjen në fuqi, nga siguria tek çështjet e politikës së jashtme, tek sundimi i ligjit, tregu i brendshëm dhe bashkëpunimi në sektorë të veçanta si: energjia, transporti, punët e brendshme, dixhitalizimi etj.

Një angazhim më i thellë, hap pas hapi, në të gjithë këta sektorë, do të krijojë standardet e dëshirueshme që Ballkani Perëndimor të jetë në gjendje të përfitojë nga mënyra e përshpejtuar e integrimit sektorial përpara se të bëhen anëtarë të plotë të BE-së.

E fundit por jo më pak e rëndësishme; do të jetë një mundësi e mirë për t’u treguar udhëheqësve të vendeve pjesëmarrëse mikpritjen shqiptare në mënyrën e duhur.