AKTUALITET, 26 Maj 2023, 11:12

Arrestimi i Belerit, ish-ambasadori grek në Shqipëri: Kundërmasat tona duhet të jenë përtej BE-së, Rama po përfiton nga situata aktuale

Arrestimi i Belerit, ish-ambasadori grek në Shqipëri: Kundërmasat

Ish-ambasadori grek në Shqipëri Alexandros P. Mallias ka komentuar arrestimit e kryebashkiakut të zgjedhur në Himarë Fredi Belerit. eKathimerini shkruan se sipas Mallias, situata aktuale politike në Greqi, po i jep kohë kryeministrit Edi Rama, që të mbaj të njëjtin qëndrim ndaj Belerit.

Po ashtu ai ka theksuar se kundërmasat greke nuk duhet që të zgjaten vetëm brenda Bashkimit Evropian, por edhe më tej. 

Shkrimi i ish-ambasadorit grek në Shqipëri:

Shpresoj të përgënjeshtroj. Me formimin e një qeverie të përkohshme në Athinë, kryeministri i Shqipërisë po fiton kohë. Ai e vlerëson qëndrimin e Greqisë si të menaxhueshëm. Ai nuk është i shqetësuar. Me të dhënat e sotme ai nuk do të ndryshojë qëndrimin hakmarrës ndaj kryebashkiakut të zgjedhur të Himarës Fredi Beleri dhe Pantelis Kokavesis. Të mos harrojmë për asnjë minutë se po mbahen në një burg shqiptar. “Arsyet humanitare” nuk dihen.

Kundërmasat greke nuk duhet të shteren vetëm brenda kuadrit të Bashkimit Evropian. Në fund të fundit, ato bien ndesh me deklaratat detyruese të vazhdueshme dhjetëvjeçare të të gjitha, pa përjashtim, qeverive greke për të mbështetur procesin e anëtarësimit të Shqipërisë.

Një masë më e drejtpërdrejtë dhe efektive është që shërbimet tona kompetente të marrin masa administrative personale për personat politikë dhe jopolitikë të aparatit shtetëror të Shqipërisë, nga Tirana deri në Vlorë dhe Himarë, të cilët vendosin dhe zbatojnë përndjekjet ndaj pakicës kombëtare greke. Kryesisht për ata që janë të përfshirë drejtpërdrejt me ndjekjen e sajuar ndaj Fredi Belerit. Fytyrat dhe statusi i tyre janë të njohura.

Rojet kanë njohuri. Le të informohet qeveria e Tiranës se masat administrative greke që u morën me të drejtë vite më parë në rastin e kryetarit të Bashkisë së Himarës, Gergi Goro, tani po shtrihen, të përshtatura në përpjesëtim me shkallën e përfshirjes dhe përgjegjësisë së tyre, në parime dhe përgjegjësi organet ekzekutive të qeverisë dhe të aparatit shtetëror.

GJKKO dha vendimin “Arrest me burg” për kryebashkiakun e zgjedhur të Himarës, Fredi Beleri dhe bashkëpunëtorin e tij, Pandeli Kokaveshi.

Arrestimi i tij është bërë dy ditë para zgjedhjeve të 14 majit, pasi akuzohet për shitblerje votash. Kjo ngjarje solli reagime edhe nga pala greke, e cila ka bërë shpesh thirrje për lirimin e Belerit.