LIFESTYLE, 19 Mars 2023, 13:57

Mercedes do të investojë miliarda dollarë në fabrikat e automjeteve elektrike

Mercedes do të investojë miliarda dollarë në fabrikat e

Mercedes do të investojë miliarda dollarë për të modernizuar fabrikat e tij në Kinë, Gjermani dhe Hungari gjatë viteve të ardhshme, raportoi revista Automobilwoche. Ky vendim vjen pasi prodhuesi i makinave po përgatitet të kalojë në automjete elektrike dhe të reduktojë emetimet.

Bashkimi Evropian ka vendosur një objektiv deri në fund të kësaj dekade për të përgjysmuar emetimet e CO2 për makinë pasagjerësh gjatë ciklit të tyre jetësor dhe po kërkon marrëveshje për një afat kohor deri në vitin 2035 për t’i dhënë fund shitjes së makinave me lëndë djegëse fosile.

Mercedes ka thënë se do të jetë gati të dalë me energji elektrike deri në fund të kësaj dekade, siç e lejojnë kushtet e tregut.

“Ne po investojmë një shumë treshifrore për çdo fabrikë si fillim,” citohet të ketë thënë menaxheri i prodhimit Joerg Burzer nga revista, duke shtuar se këto investime do të jenë në fabrikat në Pekin, Rastatt në Gjermani dhe Kecskemet në Hungari.

Prodhuesi i makinave do të fillojë punën në fabrikën Rastatt gjatë muajve të ardhshëm dhe do të prodhojë modelin e parë të platformës kompakte të automjeteve MMA nga viti 2024.

Përveç kësaj, Mercedes do të investojë një shumë prej miliarda dollarësh në modernizimin e sistemeve të lyerjes në fabrikat e saj Sindelfingen, Bremen dhe Rastatt në Gjermani.

Raporti tha se modernizimi synon të reduktojë konsumin e energjisë dhe ujit, dhe mbështetjen e sistemit të lyerjes në gaz, në krahasim me energjinë pa karbon.

Mercedes po shqyrton gjithashtu zgjerimin e fabrikës së tij në SHBA në Tuscaloosa, ku mund të përfitojë nga subvencionet e qeverisë sipas Aktit të Reduktimit të Inflacionit të vitit të kaluar, tha Automobilwoche.

Burzer tha se Mercedes ishte gati t’i përgjigjet çdo ndryshimi të mëtejshëm në mjedisin rregullator.

“Kushtet e kornizës në mbarë botën ndryshojnë dhe ne mund të duhet të reagojmë ndaj kësaj,” tha Burzer.