BOTA, 10 Shtator 2023, 09:45

Përfaqësuesi i UNICEF për tërmetin në Marok: 72 orët e para janë kritike për kërkimin dhe shpëtimin

Përfaqësuesi i UNICEF për tërmetin në Marok: 72

Përpjekjet e rimëkëmbjes dhe ndihmës pas tërmetit të fuqishëm në Marok kanë hyrë në një periudhë “sfiduese”, por ka ende shpresë për të gjetur të mbijetuar, tha për CNN një zëdhënës i Fondit të Fëmijëve të OKB-së UNICEF.

"Çdo përgjigje humanitare është gjithmonë komplekse, e ndërlikuar dhe sfiduese. Unë mendoj se kjo do të jetë shumë e tillë,” tha Joe English, një specialist i komunikimit urgjent me UNICEF.

“72 orët e para për sa i përket kërkimit dhe shpëtimit janë absolutisht kritike… Ata e quajnë atë “periudha e artë” sepse nëse do të biesh nën rrënoja, kjo do të jetë koha për ta bërë atë (dhe) ndonjëherë ne shohim mrekullitë.”. English tha se shumë familje që kishin ikur nga shtëpitë e tyre me “vetëm rrobat e trupit” kishin kaluar një natë të dytë në rrugët e Marrakech, qyteti më i madh pranë epiqendrës së tërmetit të së premtes.

“Fëmijët i kanë parë shkollat dhe shtëpitë e tyre të shkatërruara dhe tani po jetojnë në rrugë pa asnjë strehë. Ne do të jemi këtu gjatë gjithë rrugës dhe do të mbështesim fëmijët dhe familjet e tyre më pas, por nuk mund ta bëjmë këtë pa mbështetjen dhe donacionet publike”, shtoi ai.