AKTUALITET, 28 Mars 2023, 17:10

Harta e re sizmike, ndërtimet në të gjithë vendin për tërmete mbi 8 ballë

Harta e re sizmike, ndërtimet në të gjithë vendin për

Shqipëria do të ketë një hartë të re sizmike. Pas tërmetit të26 nëntorit  të 2019 në vendin tonë dhe  situatës apokaliptike që përjetoi së fundmi Turqia, sizmologët shqiptarë  po rivlerësojnë rrezikun sizmik në vendin tonë.

Harta ere nuk do të jetë më e ndarë në zona sipas aktiviteteve sizimike, por rreziku do të vlerësohet njësoj në të gjithë territorin e vendit.

Referuar hartës sëre sizmike ndërtimet e reja duhet të zbatojnë kode që të përballojnë të rmete mbi 8 ballë.

Gjatë një konferencë shkencore për ngjarjet sizmike në rajonin tonë, ekspertët e sizmologjisë folën për mësimet që duhet të nxjerrin institucionet nga tragjeditë që kanë shkaktuar tërmetet.

Pas tërmetit të 26 nëntorit që shkaktoi 51 viktima dhe qindra banesa të shkatërruar, institute i gjeo-shkencave pritet të dyfishojë  aparaturat monitoruese të tërmeteve në vendin tonë.

Këto pajisje shërbejnë për vlerësimin e dukurive tërmetore pasi ngjarjet goditjet sizmike nuk mund të parashikohen.