BOTA, 25 Shtator 2022, 22:48

Putini mobilizoi rekrutët, Europa e ndarë nëse duhet të presë apo jo “dezertorët”

Putini mobilizoi rekrutët, Europa e ndarë nëse duhet të

Ndarjet janë ashpërsuar në Evropë nëse duhen mirëpritur apo larguar rusët që ikin nga rekrutimi, pasi Moska nxitoi të mobilizojë qindra mijëra rekrutë për të luftuar në Ukrainë.

Zyrtarët gjermanë kërkuan mundësinë e dhënies së azilit për dezertorët dhe ata që refuzojnë draftin dhe kërkuan një zgjidhje në mbarë Evropën, shkruan Al Jazeera.

Në Francë, senatorët argumentuan se Evropa ka për detyrë të ndihmojë dhe paralajmëruan se mosdhënia e strehimit për rusët e arratisur mund të luajë në anën e Putinit, duke ushqyer narrativën e tij për armiqësinë perëndimore ndaj Rusisë.

Vendet e tjera të BE-së janë të bindur se azili nuk duhet të ofrohet. Ato përfshijnë Lituaninë, e cila kufizohet me Kaliningradin, një enklavë ruse e Detit Baltik. Ministri i Jashtëm i saj, Gabrielius Landsbergis, shkroi në Twitter: “Rusët duhet të qëndrojnë dhe të luftojnë. Kundër Putinit”