BOTA, 12 Shtator 2023, 12:01

Pse Modi u dhuroi një shall pambuku udhëheqësve të G20?

Pse Modi u dhuroi një shall pambuku udhëheqësve të G20?

Vendimi i Narendra Modit për t'u dhuruar liderëve botërorë një shall të thurur me dorë në Nju Delhi të dielën ishte një akt i rrënjosur në histori dhe simbolikë për kryeministrin indian, pasi ai synonte të vinte në pah lëvizjen e lirisë së vendit në skenën globale.

Ndërsa udhëheqësit e vendeve të Grupit të 20 (G20) hynë në memorialin Rajghat për Mohandas K. Gandhi, babai i dashur i Indisë i pavarësisë që u vra në vitin 1948, ata u pritën me shalle khadi, një simbol kyç i fushatës së tij të rezistencës jo të dhunshme që ndihmoi në fitimin e pavarësisë së Indisë nga sundimi kolonial britanik.

Për Gandin, një njeri që është bërë një ikonë globale e paqes dhe jo dhunës, shallet e kadiut ishin një emblemë e mbështetjes te vetja, një veshje që mund të bëhej në vend nga indianët dhe të dizajnuara për të bojkotuar produktet e importuara ose të prodhuara nga Britania gjatë sundimi kolonial të Indisë.

Ai u tregoi indianëve se ata ishin të aftë të rrisnin potencialin e tyre industrial, duke e çliruar vendin nga varshmëria nga guvernatorët e tij të dikurshëm kolonialë.

Gandhi shpesh thuri rrobat e tij khadi në një çarkha, ose një rrotë tjerrëse, një pajisje për të simbolizuar emancipimin politik dhe ekonomik të vendit.

Në Rajghat të dielën, liderët botërorë u mblodhën në heshtje me shalle rreth qafës, duke qëndruar përpara një platforme mermeri të ngritur, të ndërtuar për të shënuar vendin e djegies së Gandit.

Brenda vendit, trashëgimia e Gandit ka lënë një gjurmë të pashlyeshme në kulturën indiane. Fytyra e tij është e shtypur në çdo kartëmonedhë në rupi indiane, ndërsa ndërtesat, muzetë, rrugët dhe monumentet janë emërtuar në nder të tij.

Por ndërsa Modi e bëri Gandhin një pjesë integrale të samitit të G20 këtë fundjavë, trashëgimia e luftëtarit të lirisë brenda Partisë Bharatiya Janata (BJP) të vetë Modit mbetet e ndërlikuar.

BJP i ka rrënjët në Rashtriya Sëayam Sangh (RSS), një organizatë pjellore hindu-nacionaliste që numëron Modin midis anëtarëve të saj.

RSS i përmbahet Hindutva, një ideologji që favorizon shumicën e hinduve të vendit dhe ka shprehur favor për një vizion të një shteti të qartë hindu, në vend të atij laik që Gandhi parashikoi dhe ndihmoi në krijimin.

Kur India fitoi pavarësinë e saj nga britanikët në 1947, nacionalistët hindu të krahut të djathtë u mblodhën për gdhendjen e Indisë Britanike në dy shtete të veçanta: Indi me shumicë hindu dhe Pakistan me shumicë myslimane. Gandi, nga ana tjetër, ishte kundër ndarjes së vendit, në vend të kësaj duke mbrojtur për një Indi të bashkuar të të gjitha besimeve.

Më pak se një vit më vonë, Gandhi u vra nga Nathuram Godse, një ish-anëtar i RSS. Dhe në vitet e fundit, ka pasur një lëvizje në rritje të skajshme që adhuron vrasësin, duke kërkuar të rehabilitojë imazhin e tij si një ikonë nacionaliste hindu.

Në të njëjtën kohë, BJP dhe mbështetësit e saj janë akuzuar se kanë minimizuar trashëgiminë e kryeministrit të parë të Indisë, Jawaharlal Nehru, një admirues dhe aleat i Gandit për një kohë të gjatë.

Modi e ka dënuar adhurimin e Godse dhe vazhdimisht ka lavdëruar dhe respektuar Gandin, brenda dhe jashtë Indisë.Por politikanët e opozitës thirrën shërbimin përkujtimor të së dielës për atë që ata thanë se ishte një standard i dyfishtë.