BOTA, 11 Shtator 2023, 15:59

U rrëmbye që kur ishte fëmijë në Kili, amerikani takon nënën biologjike në moshën 42-vjeçare

U rrëmbye që kur ishte fëmijë në Kili, amerikani takon

Jeta e Jimmy Lippert Thyden mori një kthesë të madhe në vitin 2012 kur nëna e tij birësuese i dorëzoi atij dokumentet e birësimit, pikërisht kur ai po përgatitej për t’u vendosur në Afganistan. Teksa i shqyrtoi nga afër këto dokumente, ai u ndesh me një zbulim shqetësues – një seri mospërputhjesh që ngritën pikëpyetje rreth origjinës së tij të vërtetë.

Dosjet e birësimit përmbanin tregime kontradiktore të historisë së tij.  Për vite me radhë, Thyden kishte dëshiruar të zbulonte misterin e origjinës së tij, por nuk dinte se ku të fillonte ose me kë të kontaktonte në Kili. Udhëtimi i tij për të zbuluar të vërtetën mori një kthesë të rëndësishme kur gruaja e tij hasi në rastin e Scott Lieberman, një tjetër amerikan i birësuar nga Kili, i cili kohët e fundit kishte zbuluar se e kishin rrëmbyer kur ishte foshnjë. Ishte përmes historisë së Lieberman që Thyden mësoi për “Nos Buscamos” (Ne kërkojmë për njëri-tjetrin), një organizatë jofitimprurëse kiliane e dedikuar për të ndihmuar individët që ishin rrëmbyer që foshnje në kërkimin e tyre për të gjetur familjet e tyre biologjike.

Gjatë regjimit autoritar të gjeneralit Augusto Pinochet, i cili shtrihej nga viti 1973 deri në vitin 1990, shumë foshnja u dërguan në agjencitë e birësimeve. Këta fëmijë vinin nga prejardhje të ndryshme, duke përfshirë ata të lindur në familje më të pasura dhe ata nga rrethana me më pak fat.

Autoritetet kiliane kanë vlerësuar se numri i foshnjave të vjedhura mund të arrijë në mijëra, megjithatë përparimi në hetimin e këtyre birësimeve të diskutueshme ka qenë i ngadaltë. Shumë nga ata të përfshirë në birësimet e paligjshme kanë vdekur që atëherë dhe klinikat apo spitalet ku supozohet se u morën këto foshnje nuk ekzistojnë më.

Ndjekja e së vërtetës nga Thyden e çoi atë të kontaktonte “Nos Buscamos” dhe për habinë e tij, ai mori një email nga drejtoresha e organizatës, Constanza del Río, të nesërmen. Del Río rekomandoi një test të ADN-së, të cilit Thyden iu nënshtrua menjëherë më 17 prill. MyHeritage, një kompani gjenealogjike në internet, lehtësoi testin, duke rezultuar në një përputhje brenda pak javësh. Kjo përputhje e afroi Thyden me hapin tjetër të rëndësishëm në rrugëtimin e tij – kontaktimin me María Angélica González, një grua 69-vjeçare që kishte besuar prej kohësh se djali i saj i lindur para kohe kishte vdekur tragjikisht menjëherë pas lindjes.

Zbulimi se djali i saj ishte gjallë e la González-in në mosbesim, pasi ajo ishte informuar se trupi i foshnjës së saj ishte hedhur në plehra gjatë diktaturës Pinochet, një periudhë e shënuar nga shkelje të shumta të të drejtave të njeriut dhe fshehtësi. Mësimi i së vërtetës ka sjellë gëzim dhe pikëllim për Thyden. Ai është mirënjohës që më në fund ka njohuri për origjinën e tij të vërtetë, por i pikëlluar nga vuajtjet që duroi nëna e tij biologjike, pasi u nda prej tij në lindje dhe i thanë se ai kishte vdekur.

Pas një pritjeje të mundimshme prej tre muajsh, Thyden më në fund mundi të udhëtonte në Kili, ku ndau një ribashkim emocional me nënën e tij biologjike në qytetin jugor të Valdivia në mes të gushtit. Kur u përqafuan, Thyden, tani 42 vjeç, shqiptoi fjalët për të cilat kishte bërë prova për javë të tëra: “Hola, mama!". Vizita e Thyden në Valdivia gjithashtu e lejoi atë të takonte familjen e tij të gjerë dhe të merrte pjesë në një festë të ngrohtë ditëlindjeje që ishte organizuar paraprakisht, me 42 tullumbace që simbolizojnë 42 vitet e ditëlindjeve të humbura me familjen e tij biologjike. Pavarësisht nga kompleksiteti i rrugëtimit të jetës së tij, Thyden pranon bekimet e të pasurit dy familje të dashura, njëra në Shtetet e Bashkuara dhe tjetra në Kili.

U rrëmbye që kur ishte fëmijë në Kili, amerikani takon

U rrëmbye që kur ishte fëmijë në Kili, amerikani takon