BOTA, 23 Nëntor 2021, 19:04

Pandemia/ Spanja miraton masa të reja kufizuese. Ekspertët: Situata mund të dalë jashtë kontrollit!

Pandemia/ Spanja miraton masa të reja kufizuese. Ekspertët: Situata

Rajoni i Katalonjës planifikon të vendosë masa të reja për t’u përballur me pandeminë , siç është demonstrimi i detyrueshëm i një certifikate vaksinimi ose një test negativ për Covid-19 për hyrjen e qytetarëve në bare, restorante dhe stadiume. Kufizime të ngjashme po konsiderohen nga rajone të tjera për të frenuar valën e infeksioneve të reja.

Numri i infeksioneve të reja në Spanjë , një vend ku 79% e popullsisë është vaksinuar plotësisht, mbetet shumë nën nivelet e regjistruara në Austri dhe Holandë, por autoritetet thonë se ekziston rreziku që situata së shpejti të dalë jashtë kontrollit.

Zëdhënësja e qeverisë katalanase Patricia Placha u tha gazetarëve se autoritetet do të kërkonin miratimin gjyqësor për të përdorur certifikatën e sëmundjes/vaksinimit për të ” ulur rrezikun e infeksionit dhe për të parandaluar mbingarkimin e sistemit shëndetësor “.

Për shkak se këto certifikata konsiderohen se kufizojnë liritë themelore civile, kërkohet që të përdoret në këtë mënyrë miratimi i autoriteteve gjyqësore vendore.

Katalonja ka regjistruar mesatarisht 183 raste për 100,000 banorë në 14 ditët e fundit , shumë mbi mesataren kombëtare (132 për 100,000 banorë) dhe pragun 150/100,000 mbi të cilin një zonë konsiderohet “me rrezik të lartë”. Certifikata përdoret tashmë që klientët të hyjnë në klubet e natës.

Në Navarra, autoritetet thanë të mërkurën se do të kërkonin miratimin e gjykatës për të lejuar vetëm hyrjen e certifikuar nga Covid në restorante dhe klube nate gjatë sezonit të festave të Krishtlindjeve.

Në shtetin fqinj Bask Gjykata rrëzoi kërkesën për përdorimin e këtyre certifikatave në restorante dhe autoritetet paralajmërojnë se do të shpallin gjendjen e jashtëzakonshme nëse presioni ndaj spitaleve intensifikohet.

Nëse miratohen, këto kufizime mund t’i japin fund shpresave të Spanjës për të tërhequr miliona turistë për festat e Krishtlindjeve . Qeveria, megjithatë, ruan optimizmin e saj se turizmi do të arrijë në 66% të nivelit të viteve të kaluara në tremujorin e katërt të vitit. ” Ne kemi krijuar imazhin tonë si një destinacion i sigurt në të gjithë Evropën, ” i tha Reuters Ministri i Turizmit Fernando Valdes, duke shpjeguar se më shumë turistë priten në Krishtlindje sesa ata që vizituan vendin këtë verë.

Për të adresuar rritjen e infeksioneve, Spanja po ofron një dozë përforcuese të vaksinës për të gjithë njerëzit mbi moshën 60 vjeç, për shëndetin dhe grupet vulnerabël, dhe planifikon ta bëjë atë të disponueshme për pjesën tjetër të popullsisë.