BALLKAN, 31 Maj 2023, 14:47

“Ne duam të ofrojmë te popullata disa nga avantazhet e anëtarësimit", Von Der Leyen nga Bratislava: Plan i ri rritjeje për Ballkanin Perëndimor

“Ne duam të ofrojmë te popullata disa nga avantazhet e

Kryetarja e Komisionit të Bashkimit Evropian, Ursula von der Leyen ka njoftuar një plan të ri rritjeje ekonomike për Ballkanin Perëndimor.

“Ne duam të ofrojmë para kohe te popullata e Ballkanit Perëndimor disa nga avantazhet e anëtarësimit në Bashkimin Evropian”, shpjegoi ajo.

”Por, edhe kushtet duhet të plotësohen para kohe”, theksoi ajo.

Von der Leyen renditi reformat si “themelore për besimin e investitorëve”, krijimin e ”një sistemi gjyqësor të pavarur dhe efektiv” apo faktin e ”kontratave të garancisë në marrëdhëniet e zakonshme me publikun” dhe ”rritjen e luftës kundër korrupsionit”.

”Rajoni i Ballkanit Perëndimor ka potencial të madh diversifikimi në krahasim me lëndët djegëse fosile ruse”, shtoi ajo.

”Por, duhet të rritet efikasiteti i energjisë, intensifikimi i diversifikimit dhe përshpejtimi për më shumë energji të rinovueshme. Ballkani Perëndimor mund t’i marrë të dyja, edhe  pavarësinë energjetike nga Rusia edhe harmonizimin me Bashkimin Evropian për të përshpejtuar anëtarësimin”, tha ajo.

Plani i paraqitur nga Von der Leyen do të bazohet në “katër shtylla”, ”afrimi i Ballkanit Perëndimor me tregun unik të BE-së”, “integrimi ekonomik rajonal”, ”përshpejtimi i  reformave kyçe” dhe ”rritja e fondeve të paraanëtarësimit”.

”Ballkani Perëndimor mund t’i bashkohet tregun tonë unik digjital në fusha të tilla si tregtia elektronike ose kompjuterike”, shpjegoi Von der Leyen.

”Ne mund të lehtësojmë tregtinë tonë në mallra dhe pagesa. Unë dua që tregu ynë i vetëm të jetë një motor ndryshimi, jo vetëm për vendet që tashmë janë anëtarësuar si pjesë e familjes, por edhe për ata që po ecin drejt nesh”, tha ajo.

”Ne jemi të gatshëm të mbështesim Ballkanin Perëndimor me rritjen e financimit të paraanëtarësimit. Ekziston një nevojë e dëshpëruar për investime në Ballkanin Perëndimor.  Këto investime do të përmirësojnë jetën e njerëzve”, deklaroi kryetarja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen në Forumin Globsec 2023, në Bratislavë.