LIFESTYLE, 30 Janar 2024, 13:22

Kompania e Elon Musk implementon çipin e parë në trurin e njeriut, miliarderi: Përdoruesit fillestarë janë ata që kanë humbur funksionin e gjymtyrëve

Kompania e Elon Musk implementon çipin e parë në trurin e

Miliarderi teknologjik, Elon Musk, ka deklaruar se kompania e tij Neuralink, ka implantuar me sukses një nga çipat e saj të trurit me valë, te një njeri.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) i kishte dhënë leje kompanisë vitin e kaluar për të kryer provën e parë për të testuar implantin e saj te njerëzit.

Qëllimi i kompanisë është të lidhë trurin e njeriut me kompjuterët për të ndihmuar në trajtimin e kushteve komplekse neurologjike.

Në një postim tjetër në X, Musk tha se produkti i parë i Neuralink do të quhet Telepathy.

Telepatia, tha ai, do të mundësonte “kontrollin e telefonit apo kompjuterit tuaj, dhe përmes tyre pothuajse çdo pajisje, vetëm duke menduar”.

“Përdoruesit fillestarë do të jenë ata që kanë humbur përdorimin e gjymtyrëve të tyre”, vazhdoi ai.

Duke iu referuar shkencëtarit të ndjerë britanik, i cili kishte sëmundje të neuroneve motorike, ai shtoi: “Imagjinoni sikur Stephen Hawking të mund të komunikonte më shpejt se një daktilografist ose drejtues i ankandit. Ky është qëllimi.”

Ndër kompanitë e tjera që kanë bërë përparime të ngjashme në këtë fushë është École Polytechnique Fédérale në Lozanë (EPFL), në Zvicër, e cila i ka mundësuar me sukses një njeriu të paralizuar të ecë vetëm duke menduar.

Kjo u arrit duke vendosur implante elektronike në trurin dhe shpinë të tij, të cilat komunikojnë me valë mendimet në këmbët dhe këmbët e tij.