BOTA, 30 Maj 2023, 18:31

Vajza e mitur humbi jetën pas një sfide në rrjetet sociale, frika nga trendet “kromi” dhe nuhatja e benzinës

Vajza e mitur humbi jetën pas një sfide në rrjetet sociale, frika

Një vajzë 13-vjeçare në Kanada ndërroi jetë pasi mori pjesë në një trend të mediave sociale të njohur si “kromimi”. Prindërit e vogëlushes bëjnë thirrje për kufizimin e këtyre mediave sociale që po marrin jetë të pafajshme. Esra Haynes, nga Melburni, vdiq pasi pësoi arrest kardiak kur thithi tym nga një kanaçe deodorant – një trend i njohur si “kromi” – në shtëpinë e një miku në mars, sipas Neë Zealand Herald.

Pak më shumë se një javë më vonë, prindërve të saj iu desh të merrnin vendimin e vështirë për të fikur mbështetjen e saj të jetës për shkak të dëmtimit të pariparueshëm të trurit që kishte pësuar vajza e tyre. Sipas Better Health Channel, “kromi” dhe nuhatja e benzinës janë dy nga format më të zakonshme të keqpërdorimit të inhalantëve në Australi, veçanërisht në mesin e disa të rinjve.

Frymëmarrja e substancave kimike mund të prodhojë ndjenja euforike ose një “të lartë” që është e ngjashme me konsumimin e alkoolit ose kanabisit, sipas zyrtarëve shëndetësorë. Megjithatë, “kromi” afatgjatë ose i rregullt mund të çojë në probleme të rëndësishme shëndetësore si dëmtim i mëlçisë, veshkave ose trurit dhe, në disa raste, vdekje. Një sondazh i vitit 2017 me nxënësit e shkollave të mesme Australiane zbuloi se adoleshentët në vitet e para të shkollës së mesme kishin më shumë gjasa të ishin përdorues inhalatorësh, me gati 20 përqind të nxënësve të moshës 12 deri në 17 vjeç që kishin përdorur të paktën një herë inhalatorë.

Sipas Administratës Amerikane të Zbatimit të Drogës, afërsisht 1 në 5 fëmijë në Shtetet e Bashkuara raportojnë se kanë përdorur inhalatorë deri në klasën e tetë. Pas vdekjes së Esrës, Departamenti i Arsimit të Victoria në Australi tha se do të forconte përpjekjet për të rritur informacionin midis fëmijëve në lidhje me rreziqet e kromit. Për më tepër, dyqane të shumta në të gjithë Australinë, duke punuar në bashkëpunim me policinë lokale, kanë filluar të mbyllin deodorantët aerosol pas një kuti xhami në përgjigje të trendit, sipas raporteve.