AKTUALITET, 18 Mars 2023, 17:28

"Ana artistike e Edi Ramës pritet të ‘ndriçojë’ ekspozitën e tij në Zappeion"/ Media greke artikull kryeministrit që do të prezantohet si piktor në Athinë

"Ana artistike e Edi Ramës pritet të

Kreu i qeverisë, Edi Rama, pritet të zhvillojë një vizitë zyrtare në Athinë më 20 dhe 21 mars, ku përtej politikës do i dedikojë pak kohë edhe anës tjetër të tij.

Media greke, Protothema ka botuar një shkrim sa i përket karizmit të kryeministrit duke folur posaçërisht për hapjen e ekspozitës me pikturat e tij. 

Protothema shkruan se ekspozita pritet të hapet më datë 20 në “Zapion Megaro” ku Rama do të shoqërohet nga homologu grek Kyriakos Mitsotakis. 

Ekspozita e quajtur 'Improvizimet' përmban piktura dhe skulptura mikse të krijuara prej kreut të qeverisë.

Artikulli

Një aspekt ndryshe, i panjohur për shumëkënd, i personalitetit të kryeministrit të Republikës së Shqipërisë, Edi Rama, ndriçohet përmes ekspozitës me titull "Improvizimet", e cila përfshin vepra dhe skulptura miks të krijuara prej tij dhe hapet më 21 mars në Rezidenca Zappeion. Ekspozita e organizuar nga Ministria e Punëve të Jashtme Greke është kuruar nga zonja Katerina Koskina, historiane e artit-muzeologe. Një strukturë-instalim në shkallë të gjerë i veshur me letër-muri, mbi të cilin janë printuar një numër i madh pikturash të Edi Ramës, përcakton hapësirën dhe aktivizon në mënyrë dinamike ekspozitën. Letra e murit ka edhe punime origjinale, të pikturuara në dokumente, si dhe qeramikë.

Titulli i ekspozitës i bën jehonë mënyrës së veçantë të punës së artistit. Në letra me përmasa A4 nga shënime, ditarë apo dokumente politike, tashmë të përdorura, E. Rama improvizon me bojëra, pastel, markera dhe bojëra uji që janë përherë aty, ndërsa vepron si zyrtar i lartë gjatë takimeve dhe telekonferencave. Siç ka vënë në dukje, ky shkrim automatik artistik e ndihmon të fokusohet në këto diskutime gjatë kryerjes së detyrave të tij politike. Elementet e përbashkëta të veprave janë ngjyrat e theksuara, një ndjenjë rrjedhjeje dhe lëvizjeje, forma biomorfike që duket se dalin nga njëra-tjetra dhe ndjekja e gjestit artistik.

Puna e Edi Ramës lidhet me perceptimin e tij për një art me rol social, të integruar në jetën e përditshme dhe hapësirën publike. Këtë koncept e zbatoi kur pas mandatit dyvjeçar si ministër i Kulturës së vendit të tij, u bë kryetar i Bashkisë së Tiranës, detyrë të cilën e mbajti për një kohë të gjatë, pasi u zgjodh tre herë në të. Në fund të fundit, siç ka theksuar ai në intervistën e tij me Hans Ulrich Obrist, "arti është një infrastrukturë sociale".

Kuratorja e ekspozitës, Katerina Koskina, vëren: Vendimi për të lyer fasadat e ndërtesave të shëmtuara dhe të rrënuara të qytetit me ngjyra të ndezura shumëngjyrëshe dhe forma gjeometrike ose organike, gjallëroi peizazhin urban, kontribuoi në përmirësimin e shpejtë të imazhit të qytetit dhe të tij në nxitjen e ndjenjës së komunitetit dhe, mbi të gjitha, duke ndikuar pozitivisht në disponimin e qytetarëve dhe për të fituar besimin e tyre.

Sipërmarrja u regjistrua nga artisti gjithashtu i mirënjohur shqiptar Anri Sala, miku dhe ish-student i tij, në videon Dammi i Colori (2003), duke i dhënë atij një ekspozim të mëtejshëm ndërkombëtar. Me librin Refleksione (1991), të cilin e ka shkruar bashkë me mikun e tij, gjithashtu artist, Ardian Klosi me temën e ndryshimit rrënjësor të regjimit politik në Shqipëri, Rama përcakton kontekstin e ardhshëm të shpirtit të tij artistik të tiranizuar politikisht. Rama mbështet me shkrim me librat e tij dhe në praktikë me veprat e tij zgjedhjet dhe praktikat që zbaton për artin, një partneritet ekstrovert i artit dhe politikës. Në vitin 2013, ai e shndërroi katin përdhe të godinës ku ndodhet Kryeministria në një “Qendër Dialogu” të hapur për qytetarët, ku alternohen ekspozita, seminare dhe konferenca të artit bashkëkohor. Për më tepër, vetë zyra është një e pazakontë, jo sistematike, hapësirë e cila ruan detajet e punëtorisë së artistëve.

Siç shprehet kuratori i ekspozitës: Ekspozita e Improvizimeve, e cila është prezantimi i parë i gjerë i veprës së Edi Ramës në Greqi, është me interes të dyfishtë, pasi jo vetëm që hedh dritë mbi veprimtarinë e një artisti me përvojë në fushën e edukimit (për shkak të veprimtarisë së tij prej disa vitesh si profesor në Akademinë e Arteve në Tiranë), por edhe personalitetit të një politikani për të cilin arti është jo vetëm shprehje lirie, por edhe mjet kohezioni shoqëror dhe politik.

Ekspozita do të zgjasë deri më 31 mars dhe hyrja do të jetë e lirë për publikun.