LIFESTYLE, 1 Maj 2022, 21:52

Studimi! Sa orë gjumë duhet të flenë personat nga 38 deri në 73 vjeç

Studimi! Sa orë gjumë duhet të flenë personat nga 38 deri

Shtatë orë gjumë për çdo natë është sasia ideale në moshën e mesme dhe të vjetër, ka zbuluar hulumtimi.

Studimi i rreth 500,000 të rriturve nga 38 deri në 73 vjeç zbuloi se gjumi i tepërt dhe i pakët ishin të lidhur me performancë më të keqe në shëndetin mendor, duke përfshirë ankthin dhe depresionin.

“Të bësh një gjumë të mirë gjatë natës është e rëndësishme në të gjitha fazat e jetës, por veçanërisht kur njerëzit plaken. Unë mendoj se është po aq e rëndësishme sa të bësh stërvitje”, tha profesoresha Barbara Sahakian nga departamenti i psikiatrisë në Universitetin e Kembrixhit.

Mungesa e gjumit të thellë mund të parandalojë gjithashtu trurin nga pastrimi efektiv i toksinave, shkruan Guardian.

Studimi përfshiu imazhe të trurit dhe të dhëna gjenetike për pothuajse 40,000 pjesëmarrës në studim. U zbulua se zona e trurit më e prekur nga gjumi është rajoni që përmban hipokampusin, qendrën e kujtesës së trurit.

Analiza zbuloi se njerëzit që flinin shtatë orë në natë performuan mesatarisht më mirë në vëmendjen vizuale, kujtesën dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve.