BOTA, 26 Maj 2023, 14:47

Pak para raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale, lira turke shënon nivelin më të ulët historik

Pak para raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale, lira turke

Lira turke ka shënuar nivelin më të ulët historik kundrejt dollarit, përpara raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale.

Erdogan, politikat monetare të të cilit kanë nervozuar investitorët e huaj dhe kanë bërë që lira turke të bjerë, pritet të marrë mandatin e tretë pas një balotazhi zgjedhor.

Ndërsa, kufizimet ndaj bankave vendase forcohen përpara zgjedhjeve, të parë si një garë me aksione të larta, kjo normë paralele është bërë edhe më e rrënjosur se ajo zyrtare. Tregtarët bëjnë thirrje që të mos mbahen më lira turke në portofole. E konsideruar nga turqit si një barometër i shëndetit të ekonomisë së tyre kombëtare, lira është dobësuar pas viteve të politikave jo-konvencionale të mbështetura nga Erdogan, udhëheqësi më jetëgjatë i Turqisë.