BOTA, 27 Maj 2023, 14:18

Kissinger: “Gabimi i rëndë“ i NATO-s futi në luftë Ukrainën

Kissinger: “Gabimi i rëndë“ i NATO-s futi në

Ish-sekretari amerikan i Shtetit, Henry Kissinger, ka shpjeguar se si ndryshuan pikëpamjet e tij për anëtarësimin e mundshëm të Ukrainës në NATO midis vitit 2008, kur blloku pranoi për herë të parë "aspiratat" e Kievit për t'u bashkuar, dhe sot, pasi rryma e ndihmës ushtarake perëndimore e transformoi atë në një vend të armatosur të rajonit.

“Unë jam në pozicionin ironik se isha i vetëm kur kundërshtova anëtarësimin dhe jam pothuajse i vetëm kur mbroj anëtarësimin në NATO”, i tha politikani veteran një bashkëpunëtor të Wall Street Journal në një intervistë të regjistruar disa ditë përpara ditëlindjes së tij të 100-të.

"Unë mendoj se oferta për të futur Ukrainën në NATO ishte një gabim i rëndë dhe çoi në këtë luftë," shpjegoi ai, por pohoi se shkalla e konfliktit dhe "natyra e tij, është një veçori ruse, dhe ne kishim absolutisht të drejtë të rezistonim”

Por pasi Uashingtoni dhe aleatët e tij e kthyen Ukrainën në "vendin më të armatosur në Evropë", ajo i takon qartë bllokut ushtarak të udhëhequr nga SHBA, deklaroi ish-zyrtari, duke përsëritur besimin se paqja në Evropë nuk mund të arrihet pa Ukrainën në NATO.

Në vitin 2008, NATO deklaroi se Kievi do t'i bashkohej bllokut, por nuk specifikoi se kur mund të ndodhte kjo. 

Rusia, e cila e sheh zgjerimin e bllokut drejt lindjes si një kërcënim të madh sigurie, kishte veçuar shtytjen në rritje të Kievit për t'u bashkuar me NATO-n si ndër arsyet kryesore për nisjen e operacionit të saj ushtarak në Ukrainë më shumë se një vit më parë.