AKTUALITET, 5 Tetor 2022, 15:42

Kujdesi për resurset natyrore?/ Indeksi: Shqipëria çalon në shëndetin mjedisor

Kujdesi për resurset natyrore?/ Indeksi: Shqipëria çalon

Pothuajse të gjitha vendet nuk janë në rrugën e duhur për të përmbushur objektivin zero neto të emetimeve të gazeve serrë të vendosur nga Pakti i Klimës së Glasgout 2021, sipas Indeksit të Performancës Mjedisore 2022*. Sipas raportit, Shqipëria renditet e 62-ta, nga 180 shtete të marra në studim. E parë në këndvështrimin rajonal, Maqedonia e Veriut ka performuar më mirë, e renditur e 34-a. Ndërsa ata që s’kanë bërë mirë detyrat e shtëpisë janë Serbia e 79-a dhe Bosnja e Hercegovina e 102-a.

Nënkategoritë ku Shqipëria ka performuar më pak janë adresimi i politikave të duhura për zbutjen e ndryshimeve klimatike dhe shëndeti mjedisor në tërësi. Nënkategoritë e marra në studim janë: Shëndeti Mjedisor, Vitaliteti i Ekosistemit dhe Ndryshimi i Klimës.

Kujdesi për resurset natyrore?/ Indeksi: Shqipëria çalon

Tendencat e mbarë botërore sugjerojnë se shumë vende kanë bërë përparim të rëndësishëm gjatë dekadës së fundit. Kjo vërehet në çështjet kritike të shëndetit mjedisor si kanalizimet, uji i pijshëm dhe ndotja e ajrit të brendshëm. Këto përfitime tregojnë se investimet në infrastrukturën mjedisore mund të përkthehen në përmirësime të shpejta në shëndetin publik. Metrikat e reja të cilësisë së ajrit të EPI tregojnë se shumë banorë ende thithin ajër të pasigurt. Më shumë se 8 milionë njerëz vdesin para kohe çdo vit nga ekspozimi ndaj ndotësve të ajrit të brendshëm dhe të ambientit. Vendet e Azisë Jugore, si India, Nepali dhe Pakistani, janë veçanërisht të prapambetura në cilësinë e ajrit.

Kujdesi për resurset natyrore?/ Indeksi: Shqipëria çalon

Më shumë se 50% e emetimeve në vitin 2050 janë planifikuar të vijnë nga Kina, India, Shtetet e Bashkuara e Rusia. Duke mbetur prapa kolegëve të saj, SHBA u rendit e 43-ta nga 180 vende në indeks. Kjo renditje pasqyron rikthimin e mbrojtjeve mjedisore gjatë administratës Trump. Kjo administratë shfuqizoi ose dobësoi gati 100 rregullore mjedisore. Ai u tërhoq nga Marrëveshja e Parisit për Klimën dhe dobësoi standardet e efikasitetit të karburantit. Renditja e përgjithshme i vendos Shtetet e Bashkuara pas shumicës së demokracive të pasura perëndimore, duke përfshirë Francën (e 12-tën), Gjermaninë (13), Australinë (17), Italinë (23-tën) dhe Japoninë (e 25-tën)./ Monitor