AKTUALITET, 5 Tetor 2022, 14:30

Shqipëria kërkon mbledhjen me urgjencë të OKB-së, çfarë ka ndodhur?

Shqipëria kërkon mbledhjen me urgjencë të OKB-së,

Pas aneksimit të katër rajoneve të Ukrainës nga Rusia , Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara do të mblidhet të hënën për të diskutuar këto zhvillime.

Asambleja e Përgjithshme, në të cilën marrin pjesë të 193 vendet anëtare të OKB -së , do të mblidhet të hënën  pasdite me kërkesë të Ukrainës dhe Shqipërisë, tha Paulina Kubiak.

Burime diplomatike i than se pritet të diskutohet një rezolutë, aktualisht në përgatitje, mbi aneksimet. Në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit për të njëjtën çështje të premten e kaluar, Rusia vuri veton ndaj saj, ndërsa Kina, India, Brazili dhe Gaboni abstenuan. Drafti i asaj rezolute, i hartuar nga Shqipëria dhe SHBA, u bëri thirrje të gjitha vendeve dhe organizatave “të mos e njohin aneksimin e rremë” të katër rajoneve dhe bëri thirrje për tërheqjen “e menjëhershme, të plotë dhe të pakushtëzuar” të forcave ruse nga Ukraina.

Amerikanët kishin paralajmëruar se nëse Rusia vendos veton ndaj saj, ata do të apelojnë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, ku secili vend ka një votë pa veto.

Votimi do të japë një pamje më konkrete të izolimit të Rusisë. Disa vende në zhvillim janë të pakëndshme sepse Perëndimi po e përqendron gjithë vëmendjen te Ukraina.