LIFESTYLE, 14 Shtator 2023, 15:41

Si ta menaxhoni stresin në vendin e punës, flasin ekspertët

Si ta menaxhoni stresin në vendin e punës, flasin ekspertët

Dinamikat në tregun e punës kanë rritur presionet tek punëdhënësit, por edhe tek punëmarrësit. Ndaj, kemi përzgjedhur për ju disa nga këshillat praktike për të aplikuar gjatë ditës, sygjeruar nga Babeta Rexhepi, eksperte ne fushën e shëndetit publik dhe privat.

Relaksohuni. Vetëm duke i dhënë kohë vetes, duke bërë pak pushim apo thjesht duke praktikuar disa frymëmarrje të thella, ju do rifitoni energji të reja për të përmbushur detyrat apo për të rifituar fokusin tuaj në punë.

Mendoni pozitivisht. Kënaquni dhe vlerësojeni veten sa herë përfundoni një detyrë dhe orientojini kritikat dhe konfliktet drejt zgjidhjeve konstruktive

Ndiqni një stil jetese jo sedentare. Bëni aktivitet të rregullt fizik ose të paktën rreth 30 minuta ecje në ajër të pastër. Në këtë mënyrë do çlironi endorfinë që ju bën të ndjeheni shumë mirë dhe ju çliron nga ankthi dhe stresi.

Qeshni sa më shumë. “Një jetë e jetuar pa të qeshura, është një jetë e çuar dëm” thotë Carli Caplin. Gjithashtu, e qeshura ka veti sugjestionuese dhe ndikon në mirëqënien tuaj dhe marredhëniet e këndshme me të tjerët.

Ndani problemet me miq dhe kolegë të ngushtë. Shkëmbimi i përvojave mes njëri- tjetrit apo njerëzve të besuar për ne, jo vetëm na ndihmon të marrim vendime më të zgjuara kur kalojmë një situatë të ngjashme, por edhe na çliron nga ankthi dhe stresi i akumuluar gjatë ditës.

Informimi mbi të drejtat dhe detyrimet tuaja si punonjës në vendin e punës. Është shumë e rëndësishme që punonjësit të jenë të qartë mbi të drejtat që u takojnë gjatë kryerjes së rolit profesional dhe përgjegjësitë që kanë gjatë realizimit. Planifikimi dhe menaxhimi i kohës. Menaxhimi efikas i kohës është një nga elementet më kritikë. Për një menaxhim efikas copëzojeni punën në tre kategori : urgjentet, më të rëndësishmet dhe më pak të rëndësishmet. Pastaj filloni duke bërë të parat punët urgjente, më pas ato më shumë të rëndësishme dhe në fund punët as të rëndësishme dhe as urgjente.