BALLKAN, 20 Maj 2023, 15:09

Nesër zgjedhjet parlamentare në Greqi, 9.8 milionë qytetarë të regjistruar, 400,000 të rinj votojnë për herë të parë

Nesër zgjedhjet parlamentare në Greqi, 9.8 milionë qytetarë

Nesër qytetarët grekë do të votojnë në zgjedhjet parlamentare. Duket se gjithçka është gati në 21.529 qendrat e votimit ku janë regjistruar rreth 9.8 milionë votues, të cilët janë ftuar të votojnë për zgjedhjen e deputetëve të parlamentit grek. Nga këta, afërsisht 400,000 janë votues të rinj dhe pothuajse 22,000 janë aktualisht duke ushtruar të drejtën e tyre për të votuar jashtë vendit.

Vendvotimet do të hapen në orën 7 të mëngjesit dhe do të mbyllen në orën 19:00. Të drejtë vote kanë qytetarët që mbushin 17 vjeç brenda vitit 2023 dhe janë regjistruar në listat zgjedhore të bashkive.

Bazuar në Kushtetutë dhe legjislacionin zgjedhor, ushtrimi i të drejtës së votës është i detyrueshëm. Përjashtohen nga detyrimi ata mbi 70 vjeç, ata që do të jenë jashtë vendit ditën e votimit, ata që nuk mund të lëvizin për arsye shëndetësore dhe zgjedhësit që janë regjistruar në listat e posaçme zgjedhore.

Gjithashtu, shtetasit grekë, të burgosur dhe që nuk u është hequr e drejta e votës, votojnë në seksionin elektoral të dyqanit ku janë të ndaluar, në bazë të listave të veçanta zgjedhore, në të cilat janë regjistruar për këtë qëllim.