BALLKAN, 27 Nëntor 2022, 18:53

Greqi/ Tmerr dhe tortura në strukturën për personat me aftësi të kufizuar, konstatohen katër vdekje të dyshimta

Greqi/ Tmerr dhe tortura në strukturën për personat me

Nuk kanë fund zbulimet e tmerrshme për strukturën e personave me aftësi të kufizuara në Selanik , ku – sipas një raporti të Autoritetit Kombëtar të Transparencës – u gjetën fshehje vdekjeje nga tortura.

Sipas një raporti të “OPEN”, nëna e një personi me aftësi ndryshe, ankohet se kishte edhe tre vdekje të njerëzve që jetonin atje. Sipas saj, bëhet fjalë për persona që kishin probleme kronike dhe askush nuk po i ndihmonte brenda strukturës.

“Ata u larguan ashtu”, tha gruaja.

Në të njëjtën kohë, prindërit dhe kujdestarët e fëmijëve që jetojnë në këtë strukturë vazhdojnë të denoncojnë një klimë mbulimi dhe frikësimi nga personat e strukturës që të mos dalë asgjë.

Së bashku me fshehjen e vdekjeve, u gjetën tortura dhe mungesa të tmerrshme të stafit.

Olympia Korda, kryetarja e shoqatës së prindërve dhe kujdestarëve të institucionit, theksoi 24 orë më parë për ANT1: Abuzimi i Parisit nga një punonjës….E morëm vesh rastësisht dhe e denoncuam, një ngjarje e dytë, një fëmijë  u arratis nga institucioni që ndodhet në Pylaia dhe u gjet në Kalamaria zbathur dhe i humbur. U  gjet nga policia dhe ngjarja e tretë një punonjës, këtu po flasim për abuzim, një punonjës atje sepse pacienti po luante…, e mori dhe i dogji duart me ujë të nxehtë .”

Zbulimet filluan kur 20-vjeçari Paris vdiq në nëntor 2021 dhe familja e tij ngriti një padi pranë autoriteteve.

Dimitris Golemis, avokat i familjes së viktimës, deklaroi se “ata u përpoqën të mbulonin ngjarjen dhe e paraqitën atë si goditje nga një artikull tjetër ushqimor, se i burgosuri dyshohet se goditi Parisin me një shapkë dhe ata hodhën poshtë atë që kishte ndodhur, se Parisi kishte qenë goditur nga një punonjës i institucionit i cili duket se ka qenë nën efektin e alkoolit mbrëmjen në fjalë .’

Konkluzioni i Autoritetit Kombëtar të Transparencës vërteton pretendimet e familjes për një situatë tmerri dhe torture, ndërsa janë konstatuar edhe lëshime në funksionimin e strukturës.

Siç njofton Ministria e Punës, për të lehtësuar procesin hetimor është kërkuar dhe pranuar dorëheqja e anëtarëve të bordit.