TEJ E KETEJ, 6 Tetor 2021, 17:37

Ardi Veliu, letër e hapur ambasadores Yuri Kim: Kërkoj sqarime për dorëheqjen time!

Ardi Veliu, letër e hapur ambasadores Yuri Kim: Kërkoj sqarime

Ardi Veliu, ish Drejtori i Policisë së Shtetit, fill pas dorëheqjes, vendosi t’i shkruajë një letër ambasadores Yuri Kim, për t’i kërkuar disa shpjegime në lidhje me dorëheqjen që sapo kishte dhënë.

Letra i ra në dorë të parit, korrespodentit të rubrikës sonë satirike, “Tej e Këtej”. Ja pak a shumë letra:

E nderuar shkëlqesia juaj zonja Yuri Kim! 

Më falni, që unë, Ardi Veliu, një ish kryepolic i përulur, i policisë së njohur shqiptare, po ju shqetësoj dhe po ju marr kohën, nga koha juaj e vyer, në të mirë të Shqipërisë, që ju me shumë sukses, po e drejtoni drejt majave të lirisë dhe demokracisë. 

Arsyeja themelore, që unë shkëlqesia juaj, po ju shkruaj këtë letër, është një fakt i çuditshëm, që jo vetëm mendja ime prej polici nuk e kupton, por edhe sikur të mbledhësh bashkë, mendjet e të gjithë shqiptarëve, nuk kanë për ta kuptuar.

Pyetja ime në këtë rast, është shumë e thjeshtë; Si është e mundur shkëlqesia juaj, zonja Yuri Kim, që në këtë vend që e ka bekuar vetë Zoti, Amerika, por edhe ju, askush nuk jep dorëheqjen, por vetëm në drejtorët e Policisë së Shtetit?!

Si ka mundësi, shkëlqesia juaj, që në këtë vend thellësisht demokratik, në tetë vjet të udhëheqjes së Rilindjes, kemi dhënë dorëheqjen, vetëm ne, pesë drejtorë të përgjithshëm të Policisë?! Si ka mundësi shkëlqesia juaj, që institucionin e rëndësishëm të dorëheqjes, e njohim dhe e zbatojmë vetëm ne drejtorët e policive? Si ka mundësi, zonjë e nderuar, që politikanët e këtij vendi kalben në politikë dhe nuk e njohin dorëheqjen? Si ndodh kjo gjë vetëm me ne kryepolicët?!

Sapo ministri Çuçi, më thirri dhe më tha, që ne kemi menduar, që ti të japësh dorëheqjen, unë në fillim ngriva i gjithi. 

Pasi u largova nga zyra e Çuçit, thirra oficerin më të mençur, që ne kemi, i cili flet edhe gjuhën tuaj shumë të nderuar dhe e pyeta gjerë, mbi institucionin e dorëhqjes. A ndodh kjo në botë dhe sidomos në Amerikë?- e pyeta.
Më shpjegoi shkëlqesia juaj, se kjo gjë në botë ndodh vazhdimisht. Më shumë ndodh në Amerikë, më tha. Pastaj i kërkova të më shpjegonte një dorëheqje pikante dhe oficeri, me shumë dituri, më shpjegoi dorëheqjen e Presidentit Nixon. U çudita shumë zonja Yuri. Nuk isha çuditur ndonjëherë kaq shumë. Edhe u mallëngjeva… I shkreti presidenti Nixon, nuk kishte bërë gjë prej gjëje dhe për faj të të tjerëve, kishte dhënë dorëheqjen.

Rroftë Amerika, u thashë njerëzve në shtëpi dhe u përlota.

Pas kësaj, i kërkova oficerit më të mënçur që kemi në polici, të shkruante ai dorëheqjen time. Me ta mbaruar oficeri i ditur, e nisëm drejt Endri Fugës.
Sapo Fuga e mori, më telefonoi urgjentisht dhe më tha: Shkruaje vetë Ardi, se kjo letër duket e pabesueshme, i mungojnë 200 gabimet ortografike që bën ti dhe të vijnë natyrshëm. Vetë shefi do version origjinal. Do ta thoshte vetë, por është në samit për të hyrë në Evropë. Ka shumë punë. Nuk është në dorën time.

Në fund, shkëlqesia juaj, zonja Yuri Kim, pyetja ime është kjo; Përse këtu në Shqipëri, pasi na shkarkojnë, na kërkojnë dhe dorëheqjen, bashkë me gabimet ortografike?! Ju pyes sinqerisht, se vërtet nuk e kuptoj. Pyes edhe në emër të katër ish drejtorëve të tjerë. Pse?

Nëse ju vetë nuk e keni një përgjigje, ju lutem pyesni më lart, se Amerika nuk lë asgjë pa përgjigje.

Në pritje të përgjigjes tuaj, 

I juaji sinqerisht, me përulje të thellë, me respekt të lartë dhe konsideratë përtej masës,

Ardi Veliu, ish drejtori i Policisë.

PS. Ju siguroj dhe garantoj, me nderin e policit, që këtë letër unë e shkruajta vetë dhe oficeri i mençur, thjesht korrigjoi gabimet dhe e çoi tek posta.