LIFESTYLE, 14 Nëntor 2023, 14:33

Dita Botërore e Diabetit, simptomat që tregojnë se keni nivel të ulët të sheqerit në gjak

Dita Botërore e Diabetit, simptomat që tregojnë se keni nivel

A përjetoni marramendje ose konfuzion kur zgjoheni në mëngjes? Kjo mund të jetë për shkak të sheqerit të ulët në gjak në mëngjes, që njihet si hipoglikemia, sipas Health Shots, dhe nuk duhet anashkaluar.

Le të flasim për shenjat dhe simptomat e sheqerit të ulët në gjak në mëngjes duke qenë se sot është Dita Botërore e Diabetit, dhe në përgjigje të një kërcënimi në rritje shëndetësor të paraqitur nga diabetit.

Sipas OBSH-së, rreth 422 milionë njerëz jetojnë me diabet në mbarë botën dhe të paktën 1.5 milionë vdekje i atribuohen drejtpërdrejt kësaj gjendjeje çdo vit. Prandaj, duhet më shumë ndërgjegjësim se si të njohim sheqerin e ulët në gjak dhe çfarë të bëjmë për këtë është thelbësore.

Sipas endokrinologes dhe specialists së diabetit Dr Nithya Abraham, hipoglikemia është një gjendje “e karakterizuar nga një ulje e niveleve të glukozës në gjak, zakonisht nën 70 miligramë për decilitër”. Kjo mund të prekë njerëzit me diabet, si të tipit 1 ashtu edhe të tipit 2, si dhe ata pa diabet që mund të kenë probleme të tjera shëndetësore.

Ndërsa mund të mos i përjetoni të gjitha simptomat e sheqerit të ulët në gjak, ka disa të zakonshme si:

Rrahje të shpejta të zemrës

Trupi reagon ndaj glukozës së ulët në gjak duke u përpjekur të pompojë gjakun më shpejt në një përpjekje për të kompensuar mungesën e glukozës, e cila shkakton një rritje të rrahjeve të zemrës.

Dridhja

Sipas Dr Abraham, dridhjet, veçanërisht në duar, mund të jenë rezultat i reagimit të stresit të trupit ndaj sheqerit të ulët në gjak.

Djersitje

Djersitja e madhe mund të jetë një tregues i sheqerit të ulët në gjak pasi trupi përpiqet të ftohet kur ndjen rrezik.

Nervozizëm ose ankth

Përjetimi i nivelit të ulët të glukozës në gjak bën që trupi të kalojë në gjendje stresi, mund t’ju bëjë të ndiheni të shqetësuar ose të mërzitur.

Nervozizëm ose konfuzion

Sheqeri i ulët në gjak mund të dëmtojë humorin dhe aftësitë njohëse, duke i bërë njerëzit të shqetësuar dhe konfuz.

Marramendje

Një simptomë tipike që mund të lindë nga truri që nuk merr mjaftueshëm glukozë për funksionimin e duhur është marramendja.

Humbje e koordinimit

Sheqeri i ulët në gjak mund të dëmtojë koordinimin dhe aftësitë motorike, duke e bërë të vështirë kryerjen e punëve të përditshme.

Dhimbje koke

Glukoza e ulët në gjak mund të ndikojë në funksionin e trurit dhe arteriet e gjakut, gjë që mund të çojë në dhimbje koke.