BOTA, 23 Mars 2023, 09:23

Ushtria e Kinës dëbon një anije luftarake amerikane nga ujërat territoriale

Ushtria e Kinës dëbon një anije luftarake amerikane nga

Ushtria e Kinës tha sot se kishte dëbuar një anije luftarake amerikane që kishte “depërtuar ilegalisht” në një arkipelag që ajo kontrollon në Detin e Kinës Jugore , një njoftim që SHBA e përshkruan si “të rremë”.

“Komanda Jugore e PLA-së gjurmoi, monitoroi dhe paralajmëroi anijen USS Benfold kur ai shkeli ujërat territoriale kineze pranë ishujve Xisha pa autorizimin e qeverisë kineze”, citohet të ketë thënë zëdhënësi i Komandës, Tian Junli.

Zhvillimet më të fundit erdhën në një ditë që shënon përvjetorin e pestë të vendimit të Arbitrazhit të Detit të Kinës Jugore nga Gjykata e Përhershme e Arbitrazhit e mbështetur nga OKB-ja me bazë në Hagë duke favorizuar Filipinet në korrik të vitit 2016, duke zhvlerësuar pretendimin territorial të Kinës me nëntë vija mbi Detin e Kinës Jugore.

Pekini ka hedhur poshtë vendimin.

“Hapi i ushtrisë amerikane cenoi seriozisht sovranitetin dhe sigurinë e Kinës, dëmtoi paqen dhe stabilitetin në Detin e Kinës Jugore. Kjo shënon një dëshmi tjetër të pakundërshtueshme të militarizimit të SHBA-së në rajon me hegjemoni të lundrimit”, tha Junli.

Deti i Kinës Jugore pretendohet nga Kina dhe disa vende të tjera të rajonit dhe operacionet e vazhdueshme detare të SHBA-së në ngushticën e Tajvanit kanë zemëruar Pekinin.

Kina pretendon se ka qenë kombi i parë që zbuloi dhe emëroi ishujt e Detit të Kinës Jugore, përmes të cilëve kalon sot pjesa më e madhe e tregtisë midis Azisë dhe pjesës tjetër të botës.

Pra, ajo pretendon një pjesë të madhe të ishujve të kësaj zone detare.

Shtetet e Bashkuara kryejnë rregullisht operacione të ashtuquajtura “liria e lundrimit” në Detin e Kinës Jugore, duke dërguar anije luftarake për të sfiduar pretendimet kineze.