BOTA, 15 Mars 2023, 15:24

Tregjet e aksioneve goditen sërish nga shqetësimet bankare

Tregjet e aksioneve goditen sërish nga shqetësimet bankare

Aksionet bankare kanë rënë sërish ndjeshëm pasi investitorët mbeten nervozë pas rënies së Silicon Valley Bank (SVB) në SHBA javën e kaluar.

Dështimi i SVB ka ngritur frikën se edhe bankat e tjera mund të përballen me probleme.

Aksionet e gjigantit bankar zviceran Credit Suisse arritën një nivel të ri të ulët pasi ranë me 20%.

Rënia erdhi pasi investitori më i madh i Credit Suisse tha se nuk mund t'i jepte më shumë ndihmë financiare bankës.

Indekset e aksioneve në të gjithë Evropën - përfshirë FTSE 100 të Mbretërisë së Bashkuar - u ulën me rreth 2.5% deri në mes të mëngjesit.

FTSE 100 ka rënë 6% në javën e kaluar për të arritur nivelin më të ulët të tre muajve.

"Investitorët mbeten nervozë për atë që mund të fshihet në hije," tha Russ Mould, drejtor investimesh në AJ Bell.

"Nuk është çudi që ndjenja e investitorëve mbetet e kujdesshme ndaj bankave të mëdha duke pasur parasysh se agjencia e kreditit Moody's uli opinionin e saj për sistemin bankar të SHBA në "negative".

Aksionet e Credit Suisse ranë pasi ajo zbuloi të martën se auditori i saj, PwC, kishte identifikuar "dobësi materiale" në kontrollet e saj të raportimit financiar.

Kjo e shtyu investitorin e madh Bankën Kombëtare Saudite të thoshte se do të refuzonte thirrjet për të injektuar fonde të mëtejshme në huadhënësin zviceran.

Problemet më të gjera në sektorin bankar filluan javën e kaluar me rënien e SVB, banka e 16-të më e madhe në SHBA.

Banka, e specializuar në kreditimin e kompanive të teknologjisë, u mbyll nga rregullatorët amerikanë të premten në atë që ishte dështimi më i madh i një banke amerikane që nga viti 2008.

Krahu i SVB në Mbretërinë e Bashkuar u rrëmbye për 1 £ nga HSBC.

Në vazhdën e kolapsit të SVB, Signature Bank me bazë në Nju Jork gjithashtu u rrëzua, me rregullatorët amerikanë që garantuan të gjitha depozitat në të dyja.

Por frika ka vazhduar për pasojat nga kolapsi dhe tregtimi i aksioneve të bankave ka qenë i paqëndrueshëm këtë javë.

Të hënën, tregtimi u ndërpre përkohësisht në disa banka më të vogla amerikane pasi aksionet ranë, megjithëse të martën u kthyen çmimet e aksioneve.

Megjithatë, gjigandi i vlerësimit të kredisë Moody's ka paralajmëruar për më shumë dhimbje përpara për sistemin bankar amerikan.

Të martën, ajo uli perspektivën e saj për sektorin në "negative" nga e qëndrueshme, duke paralajmëruar "një përkeqësim të shpejtë në mjedisin operativ".

Një nga problemet që goditi SVB-në ishte se ajo u detyrua të shiste bonot e qeverisë amerikane që ajo mbante për të mbledhur para.

Por vlera e këtyre zotërimeve të obligacioneve kishte rënë gjatë vitit të kaluar pasi Rezerva Federale e SHBA rriti kostot e huamarrjes në përpjekje për të frenuar inflacionin.

Shumë banka të tjera qendrore - përfshirë Bankën e Anglisë - kanë rritur gjithashtu normat e interesit. Me rritjen e normave, vlera e portofolit të obligacioneve ka rënë.

Rënia do të thotë se shumë banka mund të kenë humbje të konsiderueshme potenciale - megjithëse ndryshimi në vlerë zakonisht nuk do të ishte problem nëse presionet e tjera nuk i detyrojnë firmat të shesin pronat.

"Shqetësimi është se bankat me humbje të mëdha të parealizuara në portofolet e tyre të obligacioneve mund të mos kenë bufera të mjaftueshëm nëse ka një tërheqje të shpejtë të depozitave," tha Susannah Streeter, drejtuese e parasë dhe tregjeve në Hargreaves Lansdown.

"Megjithëse lojtarët më të mëdhenj gjykohen se nuk janë në rrezik, falë shtresës së trashë të kapitalit ku ata janë ulur dhe natyrës së qëndrueshme të depozitave të tyre, nervozizmi është i dukshëm."