BOTA, 4 Tetor 2022, 13:00

Tre shkencëtarë fitojnë çmimin Nobel në Fizikë për zbulimet e tyre në mekanikën kuantike

Tre shkencëtarë fitojnë çmimin Nobel në Fizikë

Akademia Suedeze e Shkencave ka vendosur t’u japë çmimin Nobel për Fizikë për vitin 2022 për Alain Aspect, John F. Clauser dhe Anton Zeilinger.

Çmimi u dha “për eksperimente me fotone të ngatërruar, vendosjen e shkeljes së pabarazive Bell dhe pionierin e shkencës kuantike të informacionit”.

Ky ishte i dyti nga çmimet Nobel që janë dhënë deri tani, duke vlerësuar kontributet në fusha të ndryshme.

Eva Olsson, një anëtare e Komitetit Nobel për Fizikë, tha se çmimi nderon “punën novatore” të ekipit prej tre shkencëtarësh. Ajo vuri në dukje se shkenca kuantike e informacionit ka implikime të gjera në fusha të tilla si transferimi i sigurt i informacionit dhe llogaritja kuantike.

“Shkenca kuantike e informacionit është një përpjekje e gjallë dhe me zhvillim të shpejtë,” tha ajo.

“Parashikimet e saj kanë hapur dyert në një botë tjetër dhe gjithashtu kanë tronditur themelet e mënyrës se si ne interpretojmë matjet.”