BOTA, 22 Qershor 2022, 23:33

Lufta/ Parlamenti ukrainas ratifikon Konventën e Stambollit, synon të parandalojë dhunën ndaj grave

Lufta/ Parlamenti ukrainas ratifikon Konventën e Stambollit, synon të

Parlamenti i Ukrainës ka miratuar dhe ratifikuar Konventën e Stambollit, një traktat për të drejtat e njeriut që synon të parandalojë dhe të luftojë dhunën ndaj grave.

Të martën, presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskiy nënshkroi një ligj që ratifikoi Konventën e Stambollit, një veprim që është përshkruar si “moment historik për Ukrainën…i cili mbështet politikën e barazisë gjinore”.

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Evropës, Marija Pejçinoviç Buriç, vlerësoi Konventën duke thënë: “Ky është një hap i madh përpara në mbrojtjen e grave dhe vajzave nga të gjitha format e dhunës, qoftë në Ukrainë apo jashtë saj.”

Sipas faqes së internetit të OKB-së Relief Web, konventa “do të vendosë standarde ligjore për qeveritë për të parandaluar dhunën kundër të gjitha grave dhe vajzave…dhe zbatohet gjatë konfliktit të armatosur”.