BOTA, 7 Shtator 2023, 09:57

Japonia dërgon raketë në hënë

Japonia dërgon raketë në hënë

Japonia të enjten lëshoi ​​me sukses një raketë me një tokëzues hënor në provën e saj të katërt këtë vit, pasi përpjekjet e mëparshme u penguan nga moti i keq.

Landeri, i quajtur "snajperi i hënës", pritet të tentojë një ulje në Hënë në shkurt nëse gjithçka shkon mirë.

Japonia ka dështuar dy herë të arrijë sipërfaqen hënore vitin e kaluar, mes pengesave për programin e saj hapësinor.

Ai po kërkon të bëhet vetëm vendi i pestë që zbarkon në Hënë, pas SHBA-së, Rusisë, Kinës dhe Indisë.

Dy javë më parë, India bëri histori kur uli me sukses një anije kozmike pranë polit jugor të Hënës.

Anija kozmike japoneze parashikohet të ulet brenda 100 m (328ft) nga një vendndodhje pranë kraterit Shioli, në anën e afërt të Hënës.

Ai pritet të hyjë në orbitën e Hënës brenda katër muajve. Më pas do të kalojë një muaj duke rrotulluar Hënën përpara se të tentojë një ulje në shkurt.

Misioni prej 100 milionë dollarësh (59 milionë £) ka për qëllim të demonstrojë aftësinë e Tokios për të ulur një anije kozmike të lehtë dhe me kosto të ulët në Hënë.

Raketa mbante gjithashtu satelitin X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), një projekt i përbashkët midis agjencive hapësinore japoneze, amerikane dhe evropiane.

Nisja e suksesshme pason një seri dështimesh gjatë vitit të kaluar. Nëntorin e kaluar, JAXA humbi kontaktin me anijen e saj kozmike OMOTENASHI dhe ndërpreu misionin e uljes në Hënë.

Kohët e fundit në prill, një start-up privat japonez, iSpace, dështoi në uljen e tokës së saj Hakuto-R pasi humbi kontaktin me anijen kozmike.

Dy lëshime testuese të raketave kanë dështuar gjithashtu këtë vit, e fundit në korrik kur dështimi i motorit shkaktoi një shpërthim.