BALLKAN, 18 Maj 2024, 13:27

Kryeministri grek paralajmëron Qeverinë e Shkupit: Përdor vetëm emrin Maqedonia e Veriut

Kryeministri grek paralajmëron Qeverinë e Shkupit: Përdor

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis ka paralajmëruar VMRO-në që të ndalojë provokimet dhe të respektojë plotësisht Marrëveshjen e Prespës.

Kreu i qeverisë greke në një intervistë për ERT theksoi: “Dëshiroj t’i dërgoj një mesazh paralajmërues qeverisë së re, të respektojë dispozitën qendrore të Marrëveshjes së Prespës, të përdorë emrin e Maqedonisë së Veriut, përndryshe do të krijojë problem jo në marrëdhëniet midis Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut, por edhe të Evropës dhe Maqedonisë së Veriut”, tha ai, duke kujtuar deklaratat dënuese të Ursula von der Leyen dhe Charles Michel.

“Unë personalisht kam ndërhyrë për të informuar lidershipin e Bashkimit Evropian për deklaratat e Presidentit të Maqedonisë së Veriut. Dënime pati si nga Presidenti i Komisionit ashtu edhe nga Presidenti i Këshillit dhe nga Shtetet e Bashkuara. Pra, besoj se do të ushtrohet një presion i përgjithshëm mbi udhëheqjen e Maqedonisë së Veriut për të mos bërë një tërheqje të konsiderueshme”.

Në çdo rast, zoti Mitsotakis sqaroi se qeveria nuk do t’i sjellë për ratifikim tre memorandumet. “Ajo që do të bëjmë me siguri është se nuk do të çojmë për ratifikim tre memorandumet që dalin nga marrëveshja. Dhe tani qëndrimi ynë për të vonuar këtë sanksion është plotësisht i justifikuar”, tha ai në mënyrë karakteristike.

“Ne kemi parë se çfarë po ndodhte në Maqedoninë e Veriut për një kohë të gjatë. Ne po dëgjonim këtë furi nacionaliste të VMRO-së, e dinim se VMRO do t’i fitonte zgjedhjet dhe donim të ruanim disa armë reale negociuese në rast se gjërat nuk shkonin siç mund të prisnin disa. Dhe e konsideroj të paimagjinueshme, në kufi me absurditetin politik dhe diplomatik, që SYRIZA, që është ai që na ka ngarkuar me këtë marrëveshje me problemet, të vijë dhe të kërkojë tani që shohim se Shkupi ndjek një linjë krejt tjetër, që ne tani ratifikojnë memorandumet. Çfarë kuptimi ka kjo? E kam vërtet të vështirë ta kuptoj. Ne do ta bëjmë absolutisht të qartë se asnjë përparim në këtë rrugë, rrugën e gjatë të Shkupit drejt Evropës, nuk mund të arrihet pa respektimin absolut të marrëveshjes së Prespës për çështjen e emrit”, shtoi ai.