LIFESTYLE, 2 Maj 2024, 19:48

"Numëroni tri herë paratë", çfarë duhet të bëni të Enjten e Madhe të Pashkëve?

"Numëroni tri herë paratë", çfarë duhet

Besimtarët e krishterë përgatiten për 40 ditë për Pashkët, festën kryesore të tyre – kur fillon Kreshma e Madhe. Por Java e Shenjtë fillon një javë më parë, çdo ditë e së cilës kërkon përgatitje të veçanta. E Enjtja e Madhe është një nga ditët e Javës së Shenjtë, e cila shënohet me përgatitje të veçanta.

Kjo ditë quhet e pastër, sepse, sipas legjendës, Krishti lau këmbët e 12 dishepujve gjatë Darkës së Fundit. Dhe meqë kjo ngjarje ka ndodhur natën, atëherë duhet të notoni para lindjes së diellit.

E Enjtja e Madhe ndihmon ortodoksët të largojnë shumë probleme në familje dhe në punë, mbron nga sëmundjet, madje edhe lan mëkatet. Kjo është arsyeja pse të gjithë nuk duhet të humbin kohë, por duhet të përfitojnë nga rasti.

Çfarë duhet bërë të Enjten e Madhe?

Ka shumë rituale dhe tradita që i ndihmojnë njerëzit të ndryshojnë shumë jetën e tyre për mirë, por gjëja kryesore është të bëni gjithçka siç duhet, vetëm në këtë rast gjithçka do të ketë sukses dhe fati do të bëhet shoqëruesi juaj për tërë vitin, dhe ndoshta për pjesën tjetër të jetës tuaj.

Bëni një dush me ujë të ftohtë para lindjes së diellit. Besohet se uji në këtë ditë ka një fuqi të veçantë shëruese që mund të lajë të gjitha mëkatet dhe sëmundjet. Por duhet të bëni gjithçka me zemër të hapur, me besim. Gjatë larjes, duhet të lexoni një lutje. Ekziston, gjithashtu, një besim se në këtë ditë ju duhet të shkoni për të prerë flokët, pasi të gjitha sëmundjet dhe sytë e këqij largohen me flokë të prerë.

Pastroni shtëpinë. Javën e madhe të Pashkëve, ju patjetër duhet të pastroni shtëpinë tuaj, të piqni ëmbëlsira dhe të lyeni vezë. Ekziston një besim se brumi nuk do të funksionojë në një shtëpi të papastër, sepse duke filluar pastrimin në shtëpi në këtë ditë, çdo amvisë merr një dhuratë nga Zoti - për të gjetur sendet e preferuara dhe të humbura përgjithmonë. Para se të piqni ëmbëlsira, kuzhina duhet të lahet dhe vetëm mendime të ndritshme në shpirtin tuaj.

Përgatitni kripë kuaternare, e cila ka një fuqi të veçantë shëruese për të gjitha sëmundjet. Zakonisht, ajo gatuhet vetëm të Enjten e Madhe - secili anëtar i familjes merr një grusht kripë dhe e derdh në një qese, pas së cilës vendosin tërë natën me imazhin e Jezusit dhe një llambë që digjet.

Numëro paratë. Ekziston një besim popullor se nëse i numëroni paratë tri herë të Enjten e Madhe - në mëngjes në orën e drekës dhe mesnatë, atëherë gjatë gjithë vitit paratë do të jenë në shtëpi dhe pronari i saj nuk do të ketë nevojë për asgjë.