BOTA, 18 Shtator 2023, 17:06

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së bën bashkë këtë javë liderët botërorë në Nju Jork

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së bën bashkë këtë

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së mbledh këtë javë udhëheqësit botërorë në Nju Jork. Takimet e së hënës do të përqendrohen në përshpejtimin e përpjekjeve për të arritur synimet e zhvillimit në mbarë botën.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, tha përpara sesionit të së hënës se vetëm 15% e 17 Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm janë në rrugën e duhur për t’u arritur deri në vitin 2030. Ai u bëri thirrje qeverive, bizneseve, aktivistëve, shoqërisë civile dhe të rinjve për ide ambicioze, ndërsa shtoi se është koha për ndryshime rrënjësore.

Ndër objektivat janë edhe dhënia fund e varfërisë, urisë, sigurimi i qasjes tek energjia e përballueshme, marrja e veprimeve urgjente për të luftuar ndryshimet klimatike dhe nxitja e barazisë gjinore. Një raport i publikuar në korrik tregonte se ndikimet e krizës klimatike, efektet e vazhdueshme të pandemisë COVID-19, lufta në Ukrainë dhe një ekonomi e dobët globale kanë dëmtuar përparimet drejt arritjes së objektivave të zhvillimit./ VOA