BALLKAN, 18 Mars 2023, 19:54

Kongresmenët amerikanë kërkojnë të drejta të barabarta për shqiptarët në Serbi, sikurse për serbët në Kosovë

Kongresmenët amerikanë kërkojnë të drejta të
Kongresmenët amerikanë Jim Himes dhe Ritchie Torres

Deputeti shqiptar në Parlamentin e Serbisë, Shaip Kamberi ka njoftuar se kongresmenët amerikanë Jim Himes dhe Ritchie Torres kërkojnë që të drejtat e shqiptarëve të mbrohen në Serbi, njësoj sikurse të drejtat e serbëve në Kosovë.

Përmes një postimi në rrjetet sociale, Kamberi u shpreh se dy kongresmenët i kanë dërguar një letër Sekretarit amerikan të Shtetit, Antony Blinken ku i paraqesin këtë kërkesë.

Në letër është përmendur rëndësia e takimit të 18 marsit mes kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti dhe presidentit serb, Aleksandar Vuçiq në Ohër.

“Dy javë pas vizitës në SHBA, çështja e Luginës zyrtarizohet në majat e diplomacisë dhe vendimmarrjes politike amerikane! Pak para takimit të Ohrit në procesin e dialogut Kosovë – Serbi, Sekretari i Shtetit të SHBA-ve, z. Blinken, pranon mesazh të fuqishëm nga Kongresi Amerikan për çështjen e Luginës së Preshevës! Bashkëkryesuesit e Grupit për Çështje Shqiptare në Kongresin e SHBA-ve, Kongresistët Himes dhe Torres, i dërgojnë letër zyrtare Sekretarit Blinken përmes së cilës kërkojnë që të drejtat e shqiptarëve në jugun e Serbisë, respektivisht në Luginën e Preshevës, të trajtohen në mënyrë reciproke me ato të minoritetit serb në Kosovë ‘Dialogu është dizajnuar për ta sjellur një marrëveshje finale gjithëpërfshirëse dhe ligjërisht obligative për normalizimin e marrëdhënjeve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, duke përfshirë njohjen reciproke’, shkruajnë Himes e Torres, duke shtuar se “duke pasur parasysh historinë e konfliktit në rajon, dështimi për të siguruar të drejta të barabarta dhe të qëndrueshme [për shqiptarët në Luginë], mund t’i vëj në pikëpyetje të gjitha aspektet e marrëveshjes”.

“Kongresistët i shkruajnë Blinken se ‘plani i tanishëm 11-pikësh [Propozimi Evropian] nuk përmend askund të drejtat e minoritetit [shqiptar]…dhe ne insistojmë që kjo çështje të përfshihet në marrëveshjen finale’. Përderisa po insistohet për Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe në Kosovë, ‘ne kërkojmë dhe avokojmë tek ju për trajtim reciprok të minoritetit shqiptar në jug të Serbisë, apo për një asociacion të ngjashëm për ta’, theksohet në letrën kongresionale. Kongresistët e pëfundojnë letrën duke thënë se ‘ne qëndrojmë fuqishëm në përkrahje të dialogut dhe ju inkurajojmë që t’i trajtoni në mënyrë të barabartë të drejtat e minoriteteve në të dyja vendet’. Jashtëzakonisht mirënjohës miqve tanë në Kongres për përkrahjen e parezervë ndaj kërkesave të drejta dhe legjitime të shqiptarëve etnik në Luginë të Preshevës”, ka shkruar Kamberi.