LIFESTYLE, 1 Shtator 2022, 17:21

Si formohen perlat?

Si formohen perlat?

Ndërsa pothuajse të gjithë gurët e çmuar në botë mund të gjenden nën tokë, perlat fshihen në një tjetër mjedis: brenda një guacke. Por është gjithashtu i vetmi gur i çmuar që, ndryshe nga mineralet klasike, është me origjinë shtazore, sipas Live Science.

Pavarësisht nga ajo që shumë njerëz mund të mendojnë, perlat nuk janë rezultat i një grimce rëre që gërshetohet brenda guaskës së një molusku. Në fakt, rëra (e cila është e zakonshme në mjediset ujore ku jetojnë molusqet) nuk është e përfshirë fare.

Në vend të kësaj, perlat formohen kur një ngacmues, si një grimcë ushqimi ose një parazit, rrëshqet midis lëvozhgave të një molusku dhe futet në mantelin e saj, murin muskulor ku ndodhen organet e brendshme, raporton abcnews.al.

Në një akt vetëmbrojtjeje, jovertebrori lëshon një lëng që përmban aragonit (një mineral karbonat) dhe konchiolin (një proteinë ), duke krijuar një material të quajtur margaritar.

Me kalimin e kohës, këto shtresa margaritari kthehen në atë që përfundimisht shndërrohet në një perlë. Perlat kanë një larmi ngjyrash, formash dhe madhësish. Shumica dërrmuese e perlave të shitura në treg sot janë të kultivuara, sipas Institutit Gemologjik të Amerikës.

Perlat kanë qenë të preferuara për mijëra vjet dhe në shumë kultura. Në mitologjinë greke perlat besohej se ishin lot gëzimi të perëndeshës Afërdita. Pavarësisht se nga erdhën perlat, gjatë historisë, ato shpesh ishin po aq të vlefshme – nëse jo më shumë se ari dhe diamantet.

Sot, perlat vazhdojnë të magjepsin, falë bukurisë së tyre dhe natyrës kurioze në të cilën janë formuar.