LIFESTYLE, 26 Gusht 2023, 21:41

Pozicionet më të mira të fjetjes për një gjumë të shëndetshëm

Pozicionet më të mira të fjetjes për një gjumë

Fjetja e mirë është thelbësore për shëndetin dhe mirëqenien tonë të përgjithshme. Një nga faktorët kyç për të arritur një gjumë cilësor është pozicioni në të cilin zgjedhim të flemë gjatë natës. Ka disa pozicione të fjetjes që mund të ndikojnë në shëndetin tonë dhe qëndrueshmërinë tonë gjatë ditës. Në këtë artikull, do të shqyrtojmë disa nga pozicionet më të mira të fjetjes për një gjumë të shëndetshëm.

1. Pozicioni në krahë: Fjetja në anën tuaj, me gjunjët të zgjatur dhe një jastëk midis tyre, mund të jetë një pozicion shumë i rekomandueshëm. Ky pozicion ndihmon në mbajtjen e shtyllës kurrizore drejtë dhe ndihmon në zvogëlimin e mundësive për zhvillimin e dhimbjeve të kurrizit.

2. Pozicioni embrionik: Ky është pozicioni ku flini i mbështetur, me krahët dhe këmbët e përqëndruara në një mënyrë të ngjashme me një embrion. Ky pozicion është veçanërisht i përshtatshëm për personat që vuajnë nga apnea e gjumit ose kanë probleme me frymëmarrjen gjatë natës. 

3. Pozicioni drejt: Fjetja me fytyrën lart dhe duart në anë është një pozicion i mirë për shëndetin e zemrës. Ky pozicion mund të ndihmojë në zvogëlimin e mundësive të skuqjeve të fytyrës dhe krijimin e rrudhave.

4. Pozicioni i jastëkut midis gjunjëve: Një jastëk i vendosur midis gjunjëve mund të ndihmojë në mbajtjen e shtyllës kurrizore në një pozicion të rregullt dhe mund të zvogëlojë tensionin në muskujt e kurrizit.

5. Pozicioni me stomak: Ky është pozicioni më pak i rekomandueshëm për gjumin, pasi mund të ndikojë negativisht në shëndetin e kurrizit dhe qarkullimin e duhur të gjakut. Megjithatë, për disa persona mund të jetë më i përshtatshëm, veçanërisht ata që vuajnë nga apnea e gjumit.

Pozicionet e mësipërme janë vetëm disa nga më të zakonshmet dhe më të rekomandueshmet për një gjumë të shëndetshëm. Është e rëndësishme të përshtatni pozicionin e fjetjes sipas preferencave personale dhe nevojave të shëndetit tuaj. Gjithashtu, është e rekomandueshme të përdorni jastëkë të përshtatshëm që mund të ndihmojnë në mbajtjen e trupit në një pozicion të mirë gjatë natës.