BOTA, 31 Janar 2023, 11:38

Vijon protesta në Francë, mbi 1 milionë qytetarë kundërshtojnë rritjen e moshës së pensionit

Vijon protesta në Francë, mbi 1 milionë qytetarë

Një grevë mbarëkombëtare është duke u zhvilluar në Francë në një valë të dytë protestash kundër planeve të presidentit Emmanuel Macron për të rritur moshën e pensionit nga 62 në 64 vjeç.

Tetë sindikata të mëdha po marrin pjesë në grevë, e cila po mbyll shkollat, transportin publik dhe rafineritë e naftës. Protestat priten në të gjithë Francën, pasi më shumë se një milion njerëz morën pjesë në ditën e parë të aksionit në fillim të këtij muaji. Gjysma e mësuesve të shkollës fillore janë gjithashtu në grevë.

Qeveria Macron po ecën përpara me reformat e moshës së pensionit përballë sondazheve të opinionit që sugjerojnë se dy të tretat e votuesve janë kundër ndryshimeve.

Pa një shumicë në parlament, qeveria do të duhet të mbështetet tek republikanët e krahut të djathtë për mbështetje po aq sa edhe deputetët e partive në pushtet. Udhëheqësi i ekstremit të majtë Jean-Luc Mélenchon tha se Franca ishte në një pikë vendimtare dhe parashikoi një numër edhe më të madh protestuesish sesa në ditën e parë të aksionit më 19 janar.

Protestat në rrugë priten në të gjitha qytetet e mëdha dhe në qytetet më të vogla. Raportohet se 11,000 policë janë vendosur për të mbuluar demonstratat.

Sindikata CGT tha se të paktën tre të katërtat e punëtorëve ishin larguar nga rafineritë e mëdha të naftës “TotalEnergies” dhe depot e karburantit. Një nga sindikatat kryesore të mësuesve tha se gjysma e të gjithë mësuesve të çerdheve dhe shkollave fillore do të jenë në grevë.

Nxënësit e shkollave të mesme organizuan protesta jashtë disa shkollave dhe studentët thanë se do të bojkotonin universitetin “Sciences Po” në Paris në mbështetje të grevistëve.