BOTA, 19 Nëntor 2022, 15:47

Samiti i klimës, arrihet marrëveshja për të dëmshpërblyer vendet e varfra

Samiti i klimës, arrihet marrëveshja për të

Negociatorët në samitin e klimës që po mbahet në Egjipt thuhet se kanë arritur një marrëveshje të mundshme për krijimin e një fondi për dëmshpërblimin e kombeve të varfra, sipas Euronews.

“Ekziston një marrëveshje për dëmshpërblimin e humbjeve dhe dëmeve,” siç e kanë quajtur negociatorët këtë koncept, tha Ministri i Mjedisit të Maldiveve Aminath Shauna për Associated Press të shtunën.

“Duhet ende të miratohet unanimisht në një votim që do të mbahet ditën e sotme.”

Megjithatë, propozimi nuk sugjeron që ekonomitë e mëdha në zhvillim si Kina duhet të kontribuojnë në fond, i cili ishte një kërkesë kryesore e Bashkimit Europian dhe Shteteve të Bashkuara.

BE bëri një propozim të papritur disa ditë më parë  në lidhje me krijimin e një fondi për pasojat klimatike, për shkurtimin e emëtimeve të karbonit që shkojnë përtej asaj që kërkon marrëveshja e klimës e Parisit e vitit 2015.

Kjo marrëveshje historike synon të kufizojë rritjen e temperaturës globale prej 1.5 gradë Celsius (2.7 Fahrenheit).