BOTA, 29 Nëntor 2023, 17:10

OBSH: 1 në 10 persona me HIV në Europë, ende nuk e dinë statusin e tyre

OBSH: 1 në 10 persona me HIV në Europë, ende nuk e dinë

Personat e infektuar me virusin HIV, po shtohen çdo vit. Të dhënat e fundit të publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për Rajonin Europian tregojnë se në vitin 2022 janë diagnostikuar 110,486 persona me HIV, duke çuar në total në  2.4 milion numrin e të infektuarve.

Ekspertët nënvizojnë se aksesi i përmirësuar në testim ka çuar në një rritje me 4.2% të diagnozave me HIV. Po erdhe më alarmant është fakti që më shumë se 1 në 10 persona që jetojnë me HIV në Bashkimi Evropian ende nuk janë të vetëdijshëm për statusin e tyre, duke ndikuar kështu në përhapjen e vazhdueshme të HIV-it. Stigma mbetet një faktor kyç që i pengon qytetarët të shkojnë të testohen, e për pasojë më shumë se gjysma e të infektuarve diagnostikohen në stadin AIDS.

Testimi për HIV dhe zbulimi i rasteve është përmirësuar krahasuar me vitin e kaluar, duke bërë të mundur që shumë individ të përfshihen në skemat e trajtimit. Rruga seksuale mbetet ajo kryesorja e përhapjes së virusit HIV. Ekspertët vijojnë të apelojnë për parandalimin e kësaj sëmundjeje e cila nuk është e shërueshme, por mund të mbahet nën kontroll në rast se kapet në fazë të hershme.