BOTA, 22 Janar 2023, 21:41

Nuk kishte ndodhur kurrë, shugurohet pastorja e parë grua në “Tokën e Shenjtë”! Kryepeshkopi i Kishës së Suedisë: Hap i madh për shoqëritë patriarkale

Nuk kishte ndodhur kurrë, shugurohet pastorja e parë grua në

Në shumë pjesë të botës së krishterë, udhëheqëset femra të kishës nuk janë më të pazakonta.

Por deri më tani, Toka e Shenjtë, ku besohet se janë vendosur ngjarjet në Bibël, nuk kishte parë një grua vendase të shugurohej.

Të dielën, një palestineze nga Jeruzalemi, Sally Azar, u bë pastorja e parë grua në një ceremoni në kishën luterane në zemër të qytetit të vjetër, ku morën pjesë qindra dashamirës ndërkombëtarë.

“U emocionova më shumë duke parë entuziazmin e njerëzve të tjerë”, më tha Reverend Azar.

“Është një ndjenjë e papërshkrueshme të ndërmarrësh këtë hap me mbështetjen e kishës”, shtoi ai.

“Shpresoj që shumë vajza dhe gra do ta dinë se kjo është e mundur dhe se gra të tjera në kisha të tjera do të bashkohen me ne. E di se do të duhet shumë kohë, por mendoj se mund të jetë emocionuese nëse kjo ndryshon në Palestinë”, shtoi ai.

Të krishterët përbëjnë një pakicë në territoret palestineze, Izrael dhe Jordani. Shumica e të krishterëve atje i përkasin Kishës Ortodokse Greke dhe Katolike Latine, të cilat nuk lejojnë gra priftërinj.

Megjithatë, shugurimi i grave ka ndodhur në një numër në rritje të kishave protestante në dekadat e fundit.

“Kudo ku keni një shoqëri dhe kulturë patriarkale, ky është një hap i madh,” thotë Kryepeshkopi i Kishës së Suedisë, i pensionuar së fundmi, Antje Jackelen.