BOTA, 24 Nëntor 2022, 22:55

Më shumë se 15 mijë njerëz janë të zhdukur në Ukrainë që nga fillimi i luftës

Më shumë se 15 mijë njerëz janë të zhdukur në

Një zyrtar i Komitetit Ndërkombëtar për Personat e Zhdukur (ICMP) raportoi se më shumë se 15,000 njerëz janë të zhdukur në Ukrainë që nga fillimi i luftës më 24 shkurt.

Drejtori i programit për Evropën, Mattheë Holliday, tha se ishte e paqartë se sa nga njerëzit e zhvendosur me forcë mbahen në Rusi dhe janë gjallë, ose nëse ata vdiqën dhe u varrosën në varre të improvizuara.

Procesi i gjetjes së të zhdukurve do të zgjasë me vite, edhe pas përfundimit të luftimeve, tha Holliday në një intervistë për Reuters. Shifra prej 15,000 është një “vlerësim i rezervuar” duke pasur parasysh se vetëm në Mariupol, për shembull, autoritetet besojnë se të paktën 25,000 njerëz u vranë ose u zhdukën.

“Numrat janë të mëdhenj dhe sfidat me të cilat përballet Ukraina janë të mëdha”, shtoi ai.

Holliday i bëri komentet pasi presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky i bëri thirrje Kombeve të Bashkuara të ndëshkojnë Rusinë për goditjet në infrastrukturën energjetike që zhytën shumë qytete të Ukrainës në errësirë ​​dhe të ftohtë.

Në Kiev, ai ka filluar mbledhjen e mostrave të ADN-së dhe beson se ky proces do të ndihmojë gjithashtu prokurorët në hetimet e tyre për krimet e luftës.

“Çelësi tani është vendosja e të gjitha masave të duhura për të siguruar që të identifikohen sa më shumë njerëz. Shumica e të zhdukurve, të vdekurve, janë viktima të krimeve të luftës dhe autorët duhet të mbahen përgjegjës”, tha Holliday.