BOTA, 19 Nëntor 2022, 19:30

Mbrojtja Civile e Gjermanisë ngre alarmin: Ruani rezerva uji dhe qirinj, mungesat mund të jenë shumë afër

Mbrojtja Civile e Gjermanisë ngre alarmin: Ruani rezerva uji dhe qirinj,

Në Gjermani është ngritur alarmi për mungesa të mundshme të energjisë elektrike dhe ujit.

Lajmin e dha kreu i Agjencisë Federale të Mbrojtjes Civile, Ralf Tischler, për Welt, i cili flet për ndërprerje të shumta të energjisë elektrike nga fillimi i vitit 2023.

Welt kërkoi gjeneratorë që të mos ndërpritet rrjeti telefonik dhe kërkoi gjithashtu që qytetarët të ruajnë rezerva uji të paktën për disa ditë.

Ai mori shembull veten e tij, ku tha se në shtëpinë e tij tashmë ka ruajtur ujë, si dhe disa kuti me konserva, të mjaftueshme për dhjetë ditë. Ai shtoi se përveç furnizimeve, mbi të gjitha ka nevojë për një radio me bateri dhe qirinj, si dhe dokumentet personale më të rëndësishme që disponohen në rast emergjence.

Shteti dhe kompanitë, të cilat janë kryesisht në duart e sektorit privat, duhet të punojnë së bashku më ngushtë, sipas kreut të Shërbimit Federal të Mbrojtjes Civile.

Për shembull, siç tha ai, është e nevojshme të mbrohen objektet nga ndërprerjet e energjisë elektrike me gjeneratorë emergjence. Nëse furnizimi me energji elektrike ndërpritet për një periudhë më të gjatë kohore, atëherë rrjeti fiks do të ndërpritet dhe për këtë arsye në një moment njeriu nuk do të jetë më në gjendje të karikojë celularin e tij. Por para kësaj, rrjeti telefonik në tërësi mund të prishet, sepse antenat e transmetimit kanë nevojë për energji elektrike, e cila sipas tij mund të mos jetë më e disponueshme. “Atëherë njerëzit nuk do të jenë më të aksesueshëm”, shpjegoi Tischler.